Utbetaling av CO2-kompensasjon til industri for 2024
15. april betaler Miljødirektoratet ut CO2-kompensasjon for 2024 til kraftkrevende industri som er utsatt for karbonlekkasje.
For støtteåret 2024 blir det betalt ut totalt syv milliarder kroner i CO2-kompensasjon.
1. januar 2025 trådte nye endringer i kraft i forskriften som gjelder CO2-kompensasjon for industrien for perioden 2021–2030. Endringene innebærer blant annet at det er innført et kompensasjonstak på syv milliarder kroner og et krav om at 40 prosent av kompensasjonen skal brukes på klima- og energieffektiviseringstiltak.
Kompensasjonstaket innebærer at dersom den totale kompensasjonen overstiger syv milliarder kroner, skal kompensasjonen avkortes forholdsmessig mellom virksomhetene. For støtteåret 2024 blir kompensasjonen avkortet med 43 prosent for alle de kompensasjonsberettigede virksomhetene.
Krav om klima- og energieffektiviseringstiltak
Virksomheter som mottar kompensasjon skal bruke minst 40 prosent av den samlede kompensasjonen for perioden 1. januar 2024 til 31. desember 2030 på klima- og energieffektiviseringstiltak, jf. forskriften § 11. Kompensasjonen skal brukes på tiltak innen 31. desember 2034. Miljødirektoratet kan i visse tilfeller gi unntak fra kravet i § 11.
Kravet om klima- og energieffektiviseringstiltak er ikke et vilkår for å ha rett til kompensasjon, men et krav om hvordan deler av kompensasjonen skal brukes. Vilkårene for å ha rett til kompensasjon framgår som tidligere av forskriften § 4.
Virksomheter som mottar kompensasjon, skal utarbeide en tiltaksplan som viser hvordan kompensasjonen skal brukes på klima- og energieffektiviseringstiltak. Fristen for å legge fram tiltaksplan var 1. mars 2025. Tiltaksplanen skal godkjennes av Miljødirektoratet.
Miljødirektoratet kan opplyse om at samtlige av virksomhetene som har søkt om kompensasjon for støtteåret 2024 har levert en tiltaksplan innen fristen. Vi tar sikte på å behandle tiltaksplanene før sommeren.
Miljødirektoratet kan tilbakeholde inntil 40 prosent av berettiget kompensasjon for enkeltår dersom det er grunn til å tro at virksomheten ikke vil oppfylle sine forpliktelser etter § 11.
Virksomheter som mottar kompensasjon, skal årlig rapportere til Miljødirektoratet om hvordan kompensasjonen er brukt på tiltak i henhold til tiltaksplanen. I årsrapporten skal det også redegjøres for eventuelle endringer i estimerte kostnader, tidsplan for gjennomføring og tiltakenes potensial for reduksjon av klimagassutslipp eller energieffektivisering.
Dersom virksomhetene ikke oppfyller forpliktelsene etter § 11, skal Miljødirektoratet kreve at virksomheten betaler tilbake utbetalt kompensasjon.