Steril laks: Ny kunnskapsoppsummering fra VKM
På oppdrag fra Miljødirektoratet har VKM vurdert positive og negative effekter for biologisk mangfold ved bruk av steril laksefisk i norsk oppdrett.
Årlig rømmer det mange oppdrettslaks som vandrer opp i elvene, og flere av disse krysser seg med villaksen. Dette endrer villaksen genetisk og gjør den mindre tilpasningsdyktig, noe som kan føre til mindre produksjon av laks i elvene. To tredjedeler av de undersøkte villaksbestandene er innkrysset med gener fra oppdrettslaks.
Miljødirektoratet har ansvar for genetisk integritet hos vill laks. Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) fikk i oppdrag å kartlegge hvilke metoder som finnes for å sterilisere laksefisk i oppdrett, vurdere potensialet for at slik fisk kan påvirke ville fiskebestander genetisk og vurdere hvilke effekter disse kan ha på biologisk mangfold.
Triploidisering er mest effektivt
VKM konkluderer med at triploidisering fortsatt er den mest effektive metoden, og at det finnes muligheter for å videreutvikle denne metodikken gjennom målrettet avl og tilpasninger i hvordan fisken holdes.
Det finnes flere teknikker for å lage sterile laksefisk som er under utprøving, men det er for tidlig å si om disse kan brukes i storskala oppdrett.
Les VKM sin risikovurdering her: