Ny naturovervåking bedre tilgjengelig
Data fra arealrepresentativ naturovervåking (ANO) tilgjengeliggjøres i standardisert format og er nå synlig i Artsdatabankens Artskart.
Arealrepresentativ naturovervåking (ANO) er et overvåkingsprogram som gir verdifulle data om naturtyper på fastlandet i Norge, og brukes av både forvaltere og forskere i mange ulike sammenhenger.
Blant annet blir ANO-data brukt til vurdering av økologisk tilstand i ulike naturtyper og til metodeutvikling innen både feltkartlegging og fjernmåling.
Data etter Fair-prinsippene
Det er derfor viktig for Miljødirektoratet å sikre at data blir tilgjengeliggjort på hensiktsmessige formater for de ulike brukerne, i tråd med Fair-prinsippene om at data skal kunne åpnes, forstås, gjenbrukes og bearbeides uten begrensinger, på tvers av ulike fagsystemer.
I tillegg til at ANO-data er tilgjengelige gjennom Miljødirektoratets kartkatalog, har Miljødirektoratet nå også publisert dataene på Darwin Core-format (DwC) gjennom GBIF Norway.
GBIF står for ‘Global Biodiversity Information Facility’ og kan sees på som den internasjonale versjonen av Artsdatabanken.
DwC er standard for data om biodiversitet
DwC er en vidt anerkjent og fleksibel standard for å beskrive biodiversitetsdata, slik som artsfunn i GBIF.
På DwC-format er dataene organisert i sammenkoblede tabeller. Alle artsfunn er samlet i én tabell (‘occurrence’). Disse er koblet til en annen tabell som beskriver selve ANO-registreringen, som når og hvor innsamlingen i felt ble gjort (‘event’).
Andre registreringer, slik som NiN-registreringer, temperatur og vær, beskrives i en tredje tabell (‘eMoF’ - extended Measurement or Fact).
De tre separate tabellene kan knyttes sammen med hjelp av felles kolonner (‘event-ID’), en såkalt nøkkel, som muliggjør at data enkelt kan bearbeides og sammenstilles ut fra ulike behov.