Brudd på tømmerforskriften gir overtredelsesgebyr

Miljødirektoratet kontrollerer at importører av tømmer og treprodukter overholder regelverket. Åtte virksomheter ligger an til å få overtredelsesgebyr

Publisert 23.05.2025

Handel med tømmer og treprodukter som stammer fra ulovlig hogst, er et stort klima- og miljøproblem. Norge samarbeider med andre land om å overvåke handelen og følge opp krav til næringen. Overtredelse av regelverket kan medføre sanksjoner. 

Virksomheter og forhandlere må kjenne til reglene for å omsette tømmer og importerte treprodukter fra land utenfor EØS-området. For virksomheten er det viktig å være bevisst på dette så man ikke bidrar til miljøkriminalitet, samtidig som forbrukere skal være trygge på at de kjøper lovlige produkter.

Myndighetene kontrollerer flere importører av tømmer og treprodukter

Miljødirektoratet fører tilsyn med etterlevelse av krav i tømmerforskriften som gjelder for tømmer og treprodukter med opprinnelse utenfor Norge.

Dette innebærer kontroll av virksomhetenes rutiner, risikovurderinger, risikoreduserende tiltak og dokumentasjon på at varene som importeres ikke stammer fra ulovlig avvirket tømmer. Manglende skriftlige rutiner og risikovurderinger kan føre til overtredelsesgebyr.

Vi avdekker alvorlige avvik hos en del virksomheter på våre tilsyn og manglende kunnskap om regelverket.

Vi gir stadig flere virksomheter overtredelsesgebyr for å ikke ha en ordning for tilbørlig aktsomhet, som skal vise at virksomheten overholder kravene i regelverket. Dette innebærer at de ikke har rutiner og/eller ikke har gjennomført en risikovurdering av produktene de importerer.

Overtredelsesgebyr er en rask og effektiv reaksjon

Mer enn halvparten av de 14 kontrollerte virksomhetene i 2024 ligger an til å få overtredelsesgebyr. Siden 2021 har sju andre virksomheter fått overtredelsesgebyr for brudd på tømmerforskriften som følge av manglende rutiner eller gjentagende avvik.

Overtredelsesgebyr betyr at den som bryter regelverket får en forvaltningssanksjon i stedet for å bli anmeldt til politiet. Det gjør at mindre alvorlige lovbrudd får en rask og effektiv reaksjon, som også kan gi en allmennpreventiv effekt.

Vi bruker stadig oftere dette virkemiddelet for å følge opp de som bryter miljøregelverket.

  • Som en del av EUs arbeid for å stanse global avskoging, tap av  og økte klimautslipp, erstattes dagens forordning om tømmer med en ny forordning om avskoging fra desember 2025. 
  • Det nye EU-regelverket ventes å bli iverksatt i norsk rett gjennom EØS-avtalen i 2026. Forordningen vil også omfatte eksport ut av EØS-området. 
  • Vareomfanget utvides nå til å omfatte omsetting på EØS-markedet av flere produkter som forbindes med avskoging: som soya, palmeolje, storfe/kjøtt, lær, gummi, kakao, sjokolade og kaffe. 
  • Det innføres flere nye krav. Om at det oppgis GPS-koordinater for produksjonsstedet og at importøren registrerer en aktsomhetserklæring for varene i et nyopprettet informasjonssystem.   
  • Tømmerforordningen gjelder også fortsatt, men oppheves på sikt (2028).
Relatert