Nulltelling av utslipp: Omsetningskrav og bruk av Poc
Biobrensler som rapporteres i et omsetningskrav kan nulltelles i EUs klimakvotesystem. For å dokumentere dette kan Poc benyttes for 2024 og 2025.
Kvotepliktige operatører (anleggsoperatører, luftfartøysoperatører, skipsoperatører og brenselsoperatører) kan nulltelle utslipp av klimagasser fra forbrenning av biobrensler i EUs klimakvotesystem (EU ETS) og ETS2 dersom bærekraftskriteriene og krav til utslippsreduksjoner (heretter bærekraftskriteriene) i det reviderte fornybardirektivet (direktiv (EU) 2018/2001) er oppfylt.
Når klimagassutslipp nulltelles må det ikke leveres klimakvoter til oppgjør for utslippet.
Biobrensler som er rapportert i et omsetningskrav kan også nulltelles i EU ETS eller ETS2
Det følger av klimakvoteregelverket at nulltelling av samme volum biobrensel ikke skal telles dobbelt av operatører i EU ETS og ETS2. Miljødirektoratet sin vurdering er at det rettslig sett likevel ikke er noe til hinder for at et parti med biobrensel som oppfyller bærekraftskriteriene i det reviderte fornybardirektivet både kan brukes til å oppfylle omsetningskrav og nulltelles i EU ETS eller ETS2.
Miljødirektoratet understreker samtidig at både avgrensningen av omsetningskravene og kravene til dokumentasjon for å oppfylle bærekraftskriteriene vil kunne endres ved en eventuell implementering av det reviderte fornybardirektivet i norsk rett. Miljødirektoratet vil i så fall gå ut med informasjon om dette.
Merk at det er bærekraftskriteriene i det reviderte fornybardirektivet (direktiv (EU) 2018/2001) som gjelder for nulltelling i EU ETS og ETS2. Siden et volum biobrensel som rapporteres i et omsetningskrav har krav om å oppfylle bærekraftskriteriene i EUs første fornybardirektiv (direktiv (EU) 2009/28), gjennomført i produktforskriften kapittel 3, kan ikke kvotepliktige operatør legge til grunn at kravene for nulltelling i EU ETS og ETS2 er oppfylt selv om et brensel er brukt for å oppfylle et omsetningskrav.
Kvotepliktige operatører kan benytte Poc for utslippsårene 2024 og 2025
Bærekraftsbevis/Pos ("Proof of Sustainability") i tråd med en frivillig ordning godkjent av EU-kommisjonen kan benyttes som dokumentasjon for å oppfylle krav til nulltelling av utslipp i EU ETS og ETS2.
Den frivillige ordningen ISCC har opprettet et system med Poc ("Proof of Compliance") for å gjøre det mulig å videreføre bærekraftsinformasjonen i forsyningskjeden, selv om en Pos er brukt for å dokumentere oppfyllelse av bærekraftskriterier under et annet myndighetskrav tidligere i forsyningskjeden. En Poc inneholder samme informasjon som en Pos. For å kunne utstede en gyldig Poc må den sertifiserte aktøren ha en tilleggsgodkjenning fra ISCC ("Poc Trader scope").
Slik Miljødirektoratet forstår det, er ISCCs Poc-system foreløpig ikke en del av ISCC-EU-ordningen som er godkjent av EU-kommisjonen. Bruk av Poc anses derfor som en form for egendokumentasjon, som innebærer at aktørene selv må sørge for at alle relevante krav i MR- og MRV-forordningen (forordning (EU) 2018/2066 og 2015/757) og det reviderte fornybardirektivet er oppfylt.
Miljødirektoratet vil godta Poc som dokumentasjon på oppfyllelse av krav for nulltelling av utslipp for utslippsårene 2024 og 2025. Miljødirektoratet tar forbehold om at dokumentasjonskravene kan endre seg i framtiden, blant annet dersom EU-kommisjonen vurderer bruk av Poc som dokumentasjonsmetode eller ved en eventuell gjennomføring av det reviderte fornybardirektivet i Norge.