Stort engasjement for ville pollinatorer

Mange er opptatt av å bedre levevilkårene for pollinerende insekter som er under sterkt press. Både kommuner, privatpersoner og utbyggere kan bidra.

Publisert 09.05.2025

Miljødirektoratet følger opp den nasjonale pollinatorstrategien, som skal sikre levedyktige bestander av de viktige pollinerende insektene.  

Som en del av den regionale oppfølgingen har Statsforvalteren i Rogaland for andre året på rad samlet kommuner i fylket som jobber med å tilrettelegge sine areal som gode leveområder for pollinerende insekter, og invitert nabofylker og andre aktører som jobber med dette til samling i Stavanger.  

Her diskuterte de blant annet kartlegging, hvordan ta vare på leveområder og korridorene mellom dem, og skjøtsel ved bruk av riktig utstyr.

Bli med og tell pollinatorer 

I folkeforskningskampanjen "Den ville pollinatortellingen" kan alle bli med å registrere pollinatorer.  

Ved å registrere de ville humlene, biene, billene og sommerfuglene som besøker blomstene i ditt nærområde bidrar du til viktig kunnskap for at pollinatorene skal kunne bli tatt hensyn til i planlegging og utbygging i kommunen din. 

Kampanjen ledes av La Humla Suse og gjennomføres som del av den nasjonale tiltaksplanen for ville pollinerende insekter støttet av Miljødirektoratet. 

Hvordan lage blomstereng 

Det er god tilgang på norske frø fra Norsk insitutt for bioøkonomi (Nibio) til bruk i både liten og stor skala.  

Gårdbrukere kan få tilskudd til å etablere pollinatorstriper for å gjøre forholdene bedre for pollinatorene i jordbrukslandskapet, og mange store og små utbyggere av veiprosjekter, boliger, hytter og andre anlegg disponerer også store arealer som etter utbygging må tilrettelegges med vegetasjonsdekke og videre skjøtsel.  

Ønsker du å etablere en blomstereng i egen hage eller i borettslaget ditt?

Mer om pollinatorstrategien og tiltaksplan for pollinerende insekter finner du på vår temaside: