Sommerens natureventyr planlegger du på nett

Norges nasjonalparker og andre større verneområder er klare for besøk i ferien. En ny nettportal viser deg eventyret som venter.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 17.06.2020

– Nasjonalparkene våre er skatter som venter på å bli funnet. Hvorfor ikke finne dem nå når vi alle skal være turister i eget land? Som en hjelp i planleggingen lanserer Miljødirektoratet nettportalen norgesnasjonalparker.no, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.

Velkommen inn!

Naturen er et trekkplaster i markedsføringen av Norge. I undersøkelser trekker en av tre utenlandske turister fram nasjonalparkene våre som et viktig reisemål.

Selv om formålet med opprettelsen av dem er å sikre variasjon i naturen og bidra til å beskytte landskap, naturtyper og arter for framtida, er det ingenting i veien for å besøke en av de 40 parkene vi har på fastlandet.

– Vi ønsker å si "velkommen inn" i nasjonalparkene og tilrettelegger for besøkende, samtidig som vi tar vare på det ypperste vi har i norsk natur. Det venter store naturopplevelser for den som griper sjansen og besøker en av naturskattene våre, sier miljødirektøren.

Siden 2012 har det vært jobbet med å utvikle en merkevare for nasjonalparkene for å bidra til å gjøre dem mer kjent, mer tilgjengelige og gi grunnlag for økt lokal verdiskaping i tilknytning til dem.

Felles portal

Mange av nasjonalparkene våre har nettsider fra før, men den nasjonale overbygningen har manglet. Nå finner du for første gang informasjon om alle Norges nasjonalparker på et og samme nettsted.

Portalen leder brukeren videre til sider for den enkelte nasjonalpark og et utvalg av store og besøksvennlige landskapsvernområder.

I tillegg vil du i portalen finne Norges 25 nasjonalparkkommuner. Statusen innebærer at kommunen aktivt skal legge til rette for besøkende som vil oppleve nasjonalparkene og områdene rundt, samtidig som natur- og verneverdier blir tatt vare på.

Du finner også informasjon om Norges fem tettsteder med status som nasjonalparklandsby.

Landet rundt er det 26 besøkssentre som byr på opplevelser og informasjon om nasjonalparkene og norsk natur. Også disse kan du finne informasjon om i den nye portalen.

– Med denne nettportalen håper vi å inspirere til besøk i en nasjonalpark. I tillegg ønsker vi å lette planleggingen og sikre gode opplevelser for de som ønsker å ta en tur, sier Ellen Hambro.

Råd for turen

Miljødirektoratet har før sommeren samarbeidet med en rekke aktører om felles råd for friluftslivssommeren 2020. Slik tar vi hensyn til hverandre og naturen mens vi nyter ferien:

Aktørene som står sammen om rådene er Miljødirektoratet, Norsk Friluftsliv, Den Norske Turistforening, Friluftsrådenes Landsforbund, Oslofjorden Friluftsråd, Statskog og Innovasjon Norge/Visitnorway.no.