Engangsprodukter i plast blir forbudt

Fra 3. juli blir det forbudt å omsette en rekke engangsprodukter i plast. Forbudet gjelder også engangsprodukter av biobasert og bionedbrytbar plast.

Artikkelen Artikkelen er gammel, og det kan hende at innholdet er utdatert
Publisert 11.03.2021

Engangsproduktene i plast som blir forbudt er bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner, i tillegg til take-away matbeholdere og drikkebegre som er laget av isopor (ekspandert polystyren). Forbudet gjelder også slike produkter dersom de delvis er laget av plast.

Forbudet er tatt inn i produktforskriften og samsvarer med forbudene i EUs direktiv om plastprodukter.

Vil bidra til mindre forsøpling av plast

Mange av produktene som blir forbudt havner som søppel på norske og europeiske strender.

-Forbudet, som omfatter hele EU, vil bidra til betydelig reduksjon i forsøpling av plast i naturen, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

I Norge alene kan det redusere bruken av denne typen engangsplast med 1,9 milliarder enheter eller cirka3 600 tonn i året, viser en utredning som konsulentselskapet Mepex har gjort på oppdrag for Miljødirektoratet.

 - Det er relativt enkelt å erstatte produktene som nå blir forbudt med produkter vi kan bruke om igjen som del av en sirkulær økonomi eller med engangsprodukter i andre materialer, sier Ellen Hambro.

Forbudet gjelder også engangsprodukter laget av biobasert og bionedbrytbar plast


Det er viktig å merke seg at det ikke bare er engangsprodukter i vanlig plast, laget av fossil olje, som blir forbudt. Forbudet omfatter også produkter, f.eks. bestikk, laget av biobasert plast og plast som er biologisk nedbrytbar.

Biobasert plast er produsert av biologisk råstoff, i hovedsak landbruksvekster som for eksempel sukkerrør, mais, poteter og hvete og kan være bionedbrytbar, eller ikke.

Bionedbrytbar plast betyr ikke at denne plasten brytes ned og forsvinner om den kastes i naturen. Den er laget for å brytes ned i en biologisk prosess under visse betingelser, altså ved hjelp av bakterier, sopp, alger eller enzymer. Den kan være laget av ulike typer råstoff. 

Alle produkter av okso-nedbrytbar plast blir forbudt

Fra 3. juli blir det også forbudt å omsette produkter som inneholder såkalt okso-nedbrytbar plast. Okso-nedbrytbar plast (oxo-degradable plastic) er et plastmateriale som er tilsatt stoffer/additiver som gjør at materialet brytes ned til små biter, og har derfor potensial for å bli til mikroplast.

Slik plast har vært i bruk til blant annet plastbæreposer, men er i stor grad faset ut av det norske markedet.