Snøskuterførere tatt på fersk gjerning i villreinområde

Statens naturoppsyn (SNO) ser alvorlig på ulovlig motorferdsel i sårbare områder. Etter kontroll natt til torsdag anmeldes fem personer.

Publisert 18.04.2024

– Ulovlig snøskuterkjøring i villreinområder er svært uheldig på denne tiden av året. Vi ser svært alvorlig på overtredelser i verneområder rett før villreinkalvinga, sier Ole Morten Sand, seksjonsleder i Statens naturoppsyn (SNO).

Ulovlig motorferdsel i villreinområde

Natt til torsdag ble tre personer anmeldt for ulovlig kjøring og to for medvirkning under en kontroll i et villreinområde på Vikafjellet i Vestland fylke.

– Vi går nå inn i kalvingstid for reinen. I perioden fra midten av april til juni trenger både kalver og simler ro. Simlene føder gjerne én kalv, og i verste fall kan drektige simler føde en død kalv dersom de blir forstyrret og stressa, sier Sand.

Utfordring i flere fylker

SNO varsler at ulovlig snøskuterkjøring er en utfordring i de fleste fylker. Så langt i år har SNO anmeldt 87 personer for ulovlig kjøring.

– Vi opplever dessverre at flere stikker av fra kontroll, og at kontroller blir varslet via sosiale medier.

Les mer om hvordan Miljødirektoratet reagerer på miljøkriminalitet og se statistikk:

Se nyheter fra skuteroppsynet på X:

Er du interessert i oppdateringer om ulovlig kjøring og andre resultater fra kontroll med motorferdsel? Da kan du søke på #skuterkontroll på X (tidligere Twitter). Hvis du ønsker siste nytt fra der du bor, kan du legge til emneknaggen til fylket ditt, for eksempel #Vestland.