Ulovlig handel med utrydningstruede arter er forbudt fordi det er en trussel mot flere arters eksistens. Dette er et økende problem internasjonalt. Det er viktig å unngå å bidra til denne handelen, som anses som miljøkriminalitet.

Handel med sårbare arter kan være tillatt, men krever tillatelse etter en internasjonal avtale for eksport og import, som kalles Cites. Slike tillatelser gjør det mulig å kontrollere forsendelsene når de krysser landegrensene.

Krav til eksportør av vågehval og hvalprodukter

Søke om cites-eksporttillatelse

Eksportøren må søke Miljødirektoratet om Cites-tillatelse for utførsel til utlandet av varer, deler av, eller andre identifiserbare produkter eller biprodukter av vågehval. Dette følger av cites-forskriften § 5:

Det er også krav om at eksportøren må ha Cites-tillatelse for forsendelser som inneholder vågehval mellom Norges fastland og Svalbard. Dette følger av Cites-forskriften § 3:

Søknad til Miljødirektoratet må inneholde disse vedleggene: 

  1. godkjenning av båt for hvalfangst og produksjon av hvalkjøtt om bord fra Mattilsynet
  2. For eksport til Japan: "Statement of legally caught whales to Japan" fra Fiskeridirektoratet
  3. For eksport til andre utenlandske markeder: "Skjema for Innmelding av vågehval for eksport for fangståret XXXX" fra Fiskeridirektoratet.

Ta kontakt med Fiskeridirektoratet eller Mattilsynet for å få informasjon om hva deres krav omfatter. 

Din søknad om Cites-tillatelse sender du digitalt til Miljødirektoratet sitt elektroniske søknadssenter:

Eksportør må være registrert 

Cites-forskriften § 5 viser også til forskrift om regulering av utførsel av vågehval, som krever at foretaket må være registrert som eksportør av vågehval i Fiskeridirektoratets register.

Koraller og marine suvenirer

Du har selv ansvar for å sette deg inn i regelverket før du kjøper med deg koraller og andre marine suvenirer hjem fra utlandet. Dette gjelder også når du kjøper over internett. Innførsel og utførsel av Cites-listede koraller er tillatt om man har gyldige tillatelser for dette. Om du innfører koraller til din bedrift eller til privat akvarium fra utlandet, må du altså søke Miljødirektoratet om tillatelse.

Kravet om tillatelser gjelder ikke om du tar med deg følgende marine arter som personlig reisegods:

  • inntil ½ kilo døde, tørre steinkoraller (Scleractinia), inklusive deler derav,tre døde eksemplarer av dronningkonkylie (Strombus gigas),
  • fire døde eksemplarer av sjøhester (Hippocampus spp.) 
  • tre døde eksemplarer av kjempemusling (Tridacnidae) hvor hvert eksemplar enten består av hele skjell eller to deler som passer sammen og som samlet ikke overstiger 3 kg.

Se fullstendig oversikt over alle eksemplarer av suvenirer som er unntatt krav om tillatelse, som følger av § 10. Merk: Om disse eksemplarene sendes i postpakke eller lignende, kreves det uansett gyldige Cites-tillatelser.

I tabellen i vedlegg 1 står det hvilke koraller eller andre marine suvenirer som er listet og kan kreve tillatelse. Det kreves ikke registrering/eiersertifikat for innenlands besittelse av koraller eller andre marine virvelløse dyr som for eksempel kjempemusling og dronningkonkylie.

Din søknad om Cites-tillatelse sender du digitalt til Miljødirektoratet sitt elektroniske søknadssenter:

Kaviar

Hver enkelt har et ansvar for å sette seg inn i regelverket før de kjøper med seg kaviar hjem fra utlandet. Dette gjelder også når du kjøper kaviar over internett. Rogn fra stør (Acipenseriformes), såkalt russisk kaviar, er omfattet av Cites, og krever gyldige Cites-tillatelser ved innførsel og utførsel.

Din søknad om Cites-tillatelse sender du digitalt til Miljødirektoratet sitt elektroniske søknadssenter:

Det er tillatt å innføre inntil 125 gram kaviar per person til Norge til eget forbruk uten Cites-tillatelser. Dette gjelder ikke bestilling over nett. Beholdere med kaviar skal være forseglet og merket med en unikt nummerert etikett.

Det kreves ikke registrering/eiersertifikat for innenlands besittelse av kaviar.

Fisk

Ønsker du å utføre håbrann (Lamna nasus), europeisk ål (Anguilla anguilla) eller annen Cites-listet fisk ut fra Norge, kreves det Cites-tillatelser for dette.

EU har et forbud mot all innførsel og utførsel av europeisk ål. Ved innførsel eller utførsel av ål mellom Norge og andre land enn EU kreves det søknad om, og utstedelse av Cites-tillatelse for dette.

Om det skal ilandføres Cites-listede arter fanget i tilknytning til havområder som ikke er underlagt noen stats nasjonale jurisdiksjon, må du ha en flerbrukstillatelse for ilandføring fra det åpne hav. Dette må du søke Miljødirektoratet om.

Fisk som benyttes i akvarium, slik som Potamotrygon-arter og asiatisk arowana (Scleropages formosus) og som er Cites-listet, krever tillatelser. Innførsel av ferskvannsfisk krever som regel også tillatelse etter forskrift om fremmede organismer. Det kreves imidlertid ikke tillatelse etter fremmede organismer-forskriften for innførsel av ferskvannsorganismer som kun kan leve ved temperaturer over 5 °C, og som utelukkende skal holdes for prydformål i innendørs akvarier som er innrettet slik at organismer ikke kan slippe ut. Cites-listede arter vil alltid kreve tillatelse.

I tabellen som du finner i Cites-forskriften vedlegg 1, står det hvilke hai, ål eller andre fisk som er listet og kan kreve tillatelse. Listen finner du nederst på denne siden.

Det kan kreves merking/registrering/eiersertifikat for innenlands besittelse av fisk på liste A. Ta kontakt med Miljødirektoratet ved spørsmål omkring dette.

Din søknad om Cites-tillatelse sender du digitalt til Miljødirektoratet sitt elektroniske søknadssenter:

Artslister og søknadssenter

Du kan søke etter art på engelsk og latin på den internasjonale tjenesten Species+ for å se om en art står på liste A (Cites liste I), liste B (Cites liste II) eller liste C (Cites liste III).