Her finner du regler og gode råd hvis du skal krysse landegrenser med et jakttroféer eller hobbyartikler - eller sende eller motta det som vare. De kan omfatte utrydningstruede eller sårbare arter, og det er derfor viktig at du på forhånd setter deg godt inn i regelverket.

Denne veilederen omfatter dyr og planter som er beskyttet av Cites-regelverket som gjelder i hele verden. Reglene er innarbeidet i det norske lovverket i Cites-forskriften.

Før du reiser eller handler må du finne svarene på disse spørsmålene

For å finne svar på om produktet inneholder arter eller produkter av arter som er listet i det internasjonale Cites-regelverket, må du finne svaret på disse spørsmålene:

  • Hva er lovlig å føre over landegrensene, og hva er forbudt?
    Før du eventuelt bestiller, reiser med eller skaffer deg et jakttrofe eller en hobbyartikkel, har du selv ansvar for å undersøke om det inneholder materialer av en truet art.
  • Hvilke papirer må jeg ha? Hvordan søker jeg om tillatelse?
    Finn ut om du må søke om tillatelse, enten fra norske eller utenlandske myndigheter, for å føre arten eller produktet over landegrensene.

Svarene finner du ved å følge disse stegene

Ved å følge stegene nedenfor, finner du svarene på spørsmålene og får hjelp til å følge regelverket på riktig måte.

1. Finn det vitenskapelige navnet på arten i produktet

Hvis du skal kjøpe eller sende en truet art, eller produkter av en truet art, må du finne det vitenskapelige navnet på arten. Her er forslag til noen fremgangsmåter:

  • Søk på internett: "Hva er det vitenskapelige navnet på…" Eksempel: Hva er det vitenskapelige navnet på (fyll inn eksempel)
  • Kontakt produsent eller leverandør. Be om skriftlig dokumentasjon på hvilken art/arter produktet inneholder. Det er viktig at du får det vitenskapelige navnet på arten. Ta godt vare på alle dokumenter, slik at eventuelle krav om dokumentasjon ivaretas best mulig.

Alle arter har et vitenskapelig navn, i tillegg til populærnavnet vi bruker til daglig. Det vitenskapelige navnet er det samme i hele verden, og hjelper myndigheter og forskere i alle land å samarbeide.

Årsaken til at du må finne det vitenskapelige navnet på arten, er for å legge til rette for kontroll av hva som sendes eller fraktes. Dette er viktig for å unngå at det skjer ulovlig handel med utrydningstruede arter. 

Følg denne veilederen videre, for å finne ut om du må søke om tillatelse før produktet krysser landegrenser.

2. Finner du arten på denne lista?

Sjekk om arten er listet på denne internasjonale lista over utrydningstruede arter. 

  1. Gå inn på denne sida, Species+ (speciesplus.net)
  2. Legg inn det vitenskapelige navnet på arten i søkefeltet 
    (under fanen Search for species).
    Eksempler: Gallus sonneratii, Alligator mississippiensis, Panthera leo.
  3. Hvis du får treff, vises Cites listing; I (blå), II (grønn) eller III (oransj).
  4. Noter deg dette, før du går videre.

Romertallene, I, II og III, angir hvilken av de tre cites-liste arten fins på. Følg veilederen videre, så får du mer informasjon om dette. 

Listene I, II og III i den internasjonale databasen tilsvarer listene A, B eller C i det norske regelverket, Cites-forskriften vedlegg 1.

Synonymer til artsnavnet du har lagt inn kan forekomme som treff. Det betyr at det fins flere enn ett navn på arten. Så selv om det kommer opp et annet navn, må du forholde deg til det som treff, og krysse av for JA nedenfor.

Fant du det vitenskapelige artsnavnet på lista? Hak av for riktig svar:

3. Du må ikke søke om tillatelse

Hvis jakttroféet eller hobbyartikkelen ikke inneholder arter, eller deler av arter, som er listet av Cites, trenger du ikke å søke Miljødirektoratet om Cites-tillatelse for å frakte eller sende det inn eller ut av Norge.

3. Er arten oppført på liste I, II eller III?

Unntak fra krav om tillatelse for koraller og marine suvenirer

Kravet om tillatelser gjelder når du kjøper disse artene over internett eller sender det i posten, men gjelder ikke om du tar med deg følgende marine arter som personlig reisegods:

  • inntil ½ kilo døde, tørre steinkoraller (Scleractinia), inklusive deler derav,tre døde eksemplarer av dronningkonkylie (Strombus gigas),
  • fire døde eksemplarer av sjøhester (Hippocampus spp.) 
  • tre døde eksemplarer av kjempemusling (Tridacnidae) hvor hvert eksemplar enten består av hele skjell eller to deler som passer sammen og som samlet ikke overstiger 3 kg.

Dette følger av Cites-forskriften § 10.

Det kreves ikke registrering eller eiersertifikat for disse marine artene.

4. Finn ut om du må søke utenlandske myndigheter om tillatelse

Finn ut om du må søke om tillatelse til utførsel fra landet produktet befinner seg i: 

  • Kontakt Cites-myndighetene i landet du skal reise til. Her finner du kontaktinformasjon for alle Cites-myndigheter i verden: 
    National CITES Authorities | CITES
  • Du kan også spørre eksportør eller nettbutikk om de har Cites-utførselstillatelse.

5. Søk om tillatelse fra norske myndigheter (liste I, norsk liste A)

Artene på denne lista er direkte truet av utryddelse, og kommersiell internasjonal handel er forbudt. Men det kan være unntak fra forbudet for jakttroféer og hobbyartikler.

Ta godt vare på alle dokumenter som følger med, slik at eventuelle krav om dokumentasjon ivaretas best mulig.

Vær oppmerksom på at en Cites-innførselstillatelse er gyldig i maksimalt ett år. Preparering av jakttrofeer kan ta opptil ett år eller mer før trofeene er ferdig preparert. Du bør derfor vente med å søke om tillatelse før eksmplaret er ferdig preparert.

Akvariumsfisk

Akvariumsfisk kan være Cites-listet, og dermed kreve søknad om tillatelse fra Miljødirektoratet.  

Innførsel av ferskvannsfisk krever som regel også tillatelse etter forskrift om fremmede organismer. Det kreves imidlertid ikke tillatelse etter fremmede organismer-forskriften for innførsel av ferskvannsorganismer som kun kan leve ved temperaturer over 5 °C, og som utelukkende skal holdes for prydformål i innendørs akvarier som er innrettet slik at organismer ikke kan slippe ut. 

6. Eiersertifikat for innenlands besittelse

Noen eksemplar må du søke om eiersertifikat for. Det skal alltid oppbevares sammen med eksemplaret, også hvis du selger eller gir det bort til andre. En oversikt over alle arter som krever eiersertifikat finner du i cites-forskriften vedlegg 3. Du kan lese mer om kravene her:

NB: Allerede innførte eksemplarer av slike trofeer og skinn må ha eiersertifikat og merking. Bruk fremgangsmåten over til det. 

7. Merking av jakttrofeer og hobbyartikler

Det er krav om merking av alle virveldyr på liste I, (norsk liste A). 

  • Trofeer og skinn som allerede er merket ved innførsel, eller som er merket i henhold til viltforskriften §§ 7-6 til 7-9, behøver ikke ny merking.
  • Umerkede eksemplarer som innføres og som er omfattet av merkekrav, må merkes i løpet av fire uker etter innførselen. Les mer om kravene her:

Se Mattilsynet sine regler for jakttrofeer:

8. Vis frem dokumenter og tillatelser

Alle dokumenter og tillatelser i original form må uoppfordret vises frem for tollmyndighetene ved grensepassering. Med grensepassering menes alle former for kryssing av grensen til Norge - enten om du selv er på reise eller at en pakke krysser grensen.

  • Kontakt Tolletaten for å få svar på hvordan du kan fremvise papirene for dem: Ring Tolletaten - Tolletaten
  • Hvis du selv reiser med jakttrofeet eller hobbyartikkelen, må du gå på rød sone i tollen for å vise frem papirene til tollmyndighetene ved grensepassering. Dette gjelder også grensepassering i utlandet.
  • Hvis du sender eksemplaret med speditør eller transportør, kan de fremlegge tillatelsene til toll for deklarering og fortolling. 

4. Finn ut om du må søke utenlandske myndigheter om tillatelse

Finn ut om du må søke om tillatelse til utførsel fra landet eksemplaret befinner seg i: 

  • Kontakt Cites-myndighetene i landet du skal reise til. Her finner du kontaktinformasjon for alle Cites-myndigheter i verden: 
    National CITES Authorities | CITES
  • Du kan også spørre eksportør eller nettbutikk om de har Cites utførselstillatelse

5. Søke om tillatelse fra  norske myndigheter? (liste II, norsk liste B)

Artene på denne lista er nødvendigvis ikke truede av utryddelse nå, men de er sårbare og kan bli truede dersom handelen ikke reguleres. 

Generelt gjelder disse reglene for Cites-liste II-arter (norsk liste B):

Ta godt vare på alle dokumenter som følger med, slik at eventuelle krav om dokumentasjon ivaretas best mulig.

Vær oppmerksom på at en Cites-innførselstillatelse er gyldig i maks ett år og at preparering av jakttrofeer kan ta tid. I Afrika kan det ta opptil ett år eller mer før trofeene er ferdig preparert.

Brokadehanefjær og fiskefluer

Miljødirektoratet mottar ofte henvendelser om materialer til fiskefluer, og en gjenganger er materialer av brokadehane.

Brokadehane

Brokadehane (Gallus sonneratii) eller 'Jungle Cock' er listet på Cites liste B, og fjærene er populære å bruke i fiskefluer. Hele skinn eller nakker fra brokadehane innføres det derfor en del av til Norge, både til privat men også til kommersielt bruk (for eksempel videresalg).

Hele eller deler av fugleskinn, som feks nakker, omfattes av kravet om merking og eiersertifikat, men løse fjær eller små skinnbiter omfattes ikke av dette kravet.

Innførsel til kommersielt formål av hele eller deler av fugleskinn skal være påført produsentens logo og navn på baksiden av skinnet og/eller emballeres i forseglet gjennomsiktig plastpose påført produsentens logo og navn.

Oppsummert gjelder følgende for ikke-kommersiell besittelse og kommersiell innførsel og eiersertifikat:

Ikke-kommersiell innenlands besittelse

  • Allerede innførte eksemplarer av brokadehaneskinn/-nakker i privat eie behøver ikke å ettermerkes eller registreres
  • Krav om eiersertifikat bortfaller for privat besittelse av brokadehaneskinn/-nakker for ikke-kommersielt bruk

Kommersiell innførsel og krav om eiersertifikat for innenlands besittelse

  • For kommersiell innførsel (inkluderer privat kjøp fra utland) skal skinn/-nakker være merket og/eller forseglet i tråd med forskriften, og følges av en Cites-utførselstillatelse utstedt av Cites-myndighetene i utførselsstat. Norsk innførselstillatelse vil normalt også være påkrevd. Direktoratet vil for øvrig informere søkere nærmere om merking i forbindelse med søknad om innførselstillatelse for slike produkter
  • Kommersielle aktører i Norge som i dag besitter brokadehaneskinn/nakker må merke disse og søke om eiersertifikat innen 1. juli 2023. For nye innførsler av slike skinn/nakker så gjelder det krav om at disse skal ha eiersertifikat innen fire uker etter import. Se direktoratets elektroniske søknadssenter for søknad om eiersertifikat. Se citesforskriften § 8.

Akvariumsfisk

Akvariumsfisk kan være Cites-listet, og dermed kreve søknad om tillatelse fra Miljødirektoratet.  

Innførsel av ferskvannsfisk krever som regel også tillatelse etter forskrift om fremmede organismer. Det kreves imidlertid ikke tillatelse etter fremmede organismer-forskriften for innførsel av ferskvannsorganismer som kun kan leve ved temperaturer over 5 °C, og som utelukkende skal holdes for prydformål i innendørs akvarier som er innrettet slik at organismer ikke kan slippe ut. 

6. Eiersertifikat for innenlands besittelse

Noen eksemplar må du søke om eiersertifikat for. Det skal alltid oppbevares sammen med eksemplaret, og følge det hvis du selger eller gir det bort. En oversikt over alle arter som krever eiersertifikat og mering finner du i cites-forskriften vedlegg 3. Les mer om kravene her:

NB: Allerede innførte eksemplarer av slike trofeer og skinn må ha eiersertifikat og merking. Bruk fremgangsmåten over til det. 

7. Merking av jakttrofeer og hobbyartikler

Det er krav om merking av utvalgte arter på liste II. Se: 

Cites artsliste vedlegg 1 

Oversikt over arter i den norske Cites-listen 

  • Trofeer og skinn som allerede er merket ved innførsel, eller som er merket i henhold til viltforskriften (§ ?), behøver ikke ny merking. 
  • Umerkede eksemplarer som innføres og som er omfattet av merkekrav, må merkes i løpet av fire uker etter innførselen. Les mer om kravene her: 

8. Vis frem dokumenter og tillatelser

Alle dokumenter og tillatelser i original form må uoppfordret vises frem for til tollmyndighetene ved grensepassering. Med grensepassering menes alle former for kryssing av grensen til i Norge - enten om du selv er på reise eller at en pakke krysser grensen.

  • Kontakt Tolletaten for å få svar på hvordan du kan fremvise papirene for dem: Ring Tolletaten - Tolletaten
  • Hvis du selv reiser med jakttrofeet eller hobbyartikkelen, må du gå på rød sone i tollen for å vise frem papirene til tollmyndighetene ved grensepassering. Dette gjelder også grensepassering i utlandet.
  • Hvis du sender eksemplaret med speditør eller transportør, kan de fremlegge tillatelsene til toll for deklarering og fortolling. 

4. Må du kanskje søke om tillatelse fra norske myndigheter

Hvis eksemplaret er fra arter på Cites liste III (norsk liste C), er det bare krav om Cites-tillatelse hvis eksemplaret av arten kommer fra et land som har listet arten. Denne listen over land står i Species+. Hvis eksemplaret ikke stammer fra et av disse landene, er det ikke krav om Cites-tillatelser.

5. Finn ut om du må søke utenlandske myndigheter om tillatelse

Ta kontakt med Cites-myndighetene i landet du skal reise til. Her finner du kontaktinformasjon for alle Cites-myndigheter i verden:

  1. Finn ut hvilke Cites-regler de har.
  2. Finn ut om du må søke om tillatelse til utførsel fra landet produktet befinner seg i.

6. Vis frem dokumenter og tillatelser

Alle dokumenter og tillatelser i original form må uoppfordret vises frem for tollmyndighetene ved grensepassering. Med grensepassering menes alle former for kryssing av grensen til Norge - enten om du selv er på reise eller at en pakke krysser grensen.

Kontakt Tolletaten for å få svar på hvordan du kan fremvise papirene for dem: 

Velg rød sone for å vise frem papirene til tollmyndighetene ved grensepassering. Dette gjelder også grensepassering i utlandet.

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid