Hvis du skal krysse landegrenser med prøver fra arter til vitenskapelig eller biomedisinske formål, som inneholder truede eller sårbare arter som er oppført i cites-forskriften, må du ha tillatelsene i orden ved grensepassering.
Reglene gjelder også hvis du skal sende eller motta eksemplarer, for eksempel hvis du bestiller noe på internett. Det er viktig at du på forhånd setter deg godt inn i regelverket.
Denne veilederen gjelder truede og sårbare dyr og planter som er beskyttet av Cites-konvensjonen. Den gjelder i hele verden og er innarbeidet i det norske lovverket cites-forskriften. Du kan lese mer om dette her:
De fleste overtredelser av det norske regelverket gjelder innførsel og utførsel uten nødvendige tillatelser. Dersom du ikke har Cites-tillatelsene i orden når du krysser landegrenser, kan du risikere beslagleggelse, overtredelsesgebyr eller straff.
Før du reiser eller handler må du finne svarene på disse spørsmålene
Hva er lovlig å føre over landegrensene, og hva er forbudt?
Før du eventuelt bestiller, reiser med eller skaffer prøver fra arter til vitenskapelig eller biomedisinske formål - har du selv ansvar for å undersøke dette.
Hvilke papirer må du ha? Hvordan søker jeg om tillatelse?
Finn ut om du må søke om tillatelse, enten fra norske eller utenlandske myndigheter, for å føre arter til vitenskapelig eller biomedisinske formål over landegrensene.
Finner du arten på denne lista?
Sjekk om arten er listet på denne internasjonale lista over utrydningstruede arter.
Sjekk om arten er listet på denne internasjonale lista over utrydningstruede arter.
- Gå inn på denne sida, Species+ (speciesplus.net)
- Legg inn det vitenskapelige navnet på arten i søkefeltet
(under fanen Search for species).
Eksempler: Gallus sonneratii, Alligator mississippiensis, Panthera leo. - Hvis du får treff, vises Cites listing; I (blå), II (grønn) eller III (oransj).
- Noter deg dette, før du går videre.
Romertallene, I, II og III, angir hvilken av de tre cites-listene arten fins på. Følg veilederen videre, så får du mer informasjon om dette.
Listene I, II og III i den internasjonale databasen tilsvarer listene A, B eller C i det norske regelverket, Cites-forskriften vedlegg 1.
Synonymer til artsnavnet du har lagt inn kan forekomme som treff. Det betyr at det fins flere enn ett navn på arten. Så selv om det kommer opp et annet navn, må du forholde deg til det som treff.
NEI jeg fant ikke arten på lista
Hvis produktet ikke inneholder arter som er listet av Cites, trenger du ikke å søke Miljødirektoratet om Cites-tillatelse for å frakte eller sende produktet inn eller ut av Norge.
JA jeg fant arten på Cites-lista
Du må søke om Cites-tillatelser fra norske myndigheter, og sannsynligvis også fra utenlandske myndigheter.
For arter i Cites-liste I (tilsvarer A i norsk regelverk) gjelder:
- Det er krav om at institusjonen din må være godkjent.
- Godkjenning av vitenskapelige institusjoner kan skje etter vurdering av relevant dokumentasjon vedlagt søknad om tillatelse.
Slik finner du frem til utenlandske Cites-myndigheter:
Du må søke om tillatelse til utførsel fra landet produktet befinner seg i. Her finner du kontaktinformasjon for alle Cites-myndigheter i verden:
Legg ved denne tillatelsen i søknaden, når du søker norske myndigheter om tillatelse til innførsel til Norge. Så du må altså motta dette dokumentet før du sender søknaden til norske myndigheter.
Her søker du norske myndigheter om Cites-tillatelse:
Du må søke Miljødirektoratet om CITES-tillatelse om innførsel til Norge for produktet. Gå inn på denne siden, fyll ut og send inn en elektronisk søknad:
Merkekrav
Når det gjelder ikke-kommersielle lån, gaver, bytte og lignende av museums- og herbariemateriale, samt levende plantemateriale mellom registrerte vitenskapelige institusjoner, kreves det ikke Cites-tillatelse, men en etikett som festes på forsendelsen.
Registrering av institusjoner vil her skje etter søknad om registrering til Miljødirektoratet som godkjenner institusjonen og melder videre til Cites-sekretariatet.
Eiersertifikat
Det kreves ikke eiersertifikat for besittelse av prøver fra truede eller sårbare arter til vitenskapelig eller biomedisinske formål.
Eiersertifikat kreves heller ikke for andre eksemplarer som eies av vitenskapelige institusjoner eller museér, som er registrert hos Miljødirektoratet.