Avgjørende for matproduksjon

Mange insekter pollinerer (bestøver) blomster. Nær 90 prosent av alle ville blomsterplanter i verden drar nytte av å bli pollinert av insekter. 

De pollinerende insektene er viktige både for samspillet i naturen og for matproduksjonen. Mer enn 75 prosent av verdens matproduksjon er i større eller mindre grad avhengig av pollinerende insekter. For eksempel må frukt og bær, erter og bønner, men også kaffe og kakao pollineres. De fleste av våre matplanter og blomster pollineres av humler og bier. I tillegg har også andre insekter som fluer, biller, sommerfugler og maur en viktig rolle i pollineringen. 

Påvirkes av arealendringer

Pollinerende insekter er i dag under press på grunn av nedbygging eller endret bruk av leveområdene deres. Alle som forvalter et areal, enten det er en hage, en veikant, en park eller en landbrukseiendom kan tilby gode leveområder for insektene gjennom riktig beplantning og stell. 

Nedgangen av disse nyttige insektene er satt på dagsorden av det internasjonale naturpanelet (Ipbes).

Nasjonal pollinatorstrategi

Hovedmålet med pollinatorstrategien er å sikre levedyktige bestander av villbier og andre pollinerende insekter for å opprettholde pollinering i matproduksjon og naturlige økosystemer.

Et viktig formål med strategien er å etablere felles mål og innsatsområder for en koordinert nasjonal innsats. Den bygger videre på det som allerede er i gang i privat og offentlig sektor.

Tre innsatsområder

Strategien peker ut tre områder som skal sikre levedyktige bestander av villbier og andre pollinerende insekter. Disse skal bidra til å opprettholde pollinering i matproduksjon og naturlige økosystemer.

  • Økt kunnskap om utviklinga innen pollinerende arter og leveområder over tid. Hva som kjennetegner gode leveområder, og om trusler og effektive tiltak.
  • Gode leveområder for pollinatorer gjennom hele livssyklusen. Øke omfanget av sammenhengende leveområder.
  • Formidling av oppdatert kunnskap gjøres tilgjengelig for alle målgruppere

Pollinatorforum

Pollinatorforum ble lansert i den Nasjonale pollinatorstrategien og ledes av Miljødirektoratet. Dette er en møteplass for forskere, forvaltere organisasjoner og næringsliv, og skal bidra til å spre kunnskap og legge til rette for samarbeid.

Tiltaksplan for ville pollinerende insekter

Tiltaksplan for ville pollinerende insekter 2021-2028 ble lansert av Klima- og miljødepartementet i august 2021. Planen presenterer tiltak staten skal gjennomføre for å følge opp den nasjonale pollinatorstrategien.

Tiltakene i planen skal bidra til å sikre levedyktige bestander av humler, sommerfugler, villbier og andre ville pollinerende insekter.

Planen skal også skal bidra til et systematisk og mer koordinert samarbeid mellom statlige sektorer, og med miljøer i privat og frivillig sektor.

Den nasjonale pollinatorplangruppa, ledet av Mijødirektoratet, skal legge til rette for tilstrekkelig oppfølging av tiltaksplanen.

Bidra med økt kunnskap

Mer kunnskap om pollinerende insekter er viktig for å kunne forvalte de på best mulig måte. Ved å kartlegge og registrere insektarter og de viktige leveområdene deres, kan alle bidra til et økt kunnskapsgrunnlag. De siste ti årene er det også satt i gang flere initiativ for å bedre kunnskapen om humler: 

  • Naturindeks for Norge er et landsdekkende overvåkingssystem, som blant annet overvåker humler og dagsommerfugler.
  • Artsdatabankens Artsprosjekt har finansiert kartlegging av humler.
  • Den nasjonale insektovervåkingen og regional overvåking av insekter bidrar til kunnskap om humler.

Tips: Tiltak for humler og andrer bier 

Et viktig tiltak for humler og andre pollinerende insekter er å ta vare på leveområdene deres. Humler som starter seint på våren er gjerne tilpasset blomsterrike slåttemarker som blomstrer i juli. Ettersom slåttemarkene er blitt svært sjeldne, er også mange av insektene som er avhengige av slike leveområder sjeldne og truet.  

Både hageeiere, næringslivet og forvaltningen kan bidra til å skape nye gode levekår for disse viktige insektene. Enkle tiltak kan gjøre stor forskjell. For eksempel etablering av leveområder, skjøtsel, arealer for yngling, oppvekst og matsøk. 

Hjelp insektene i hagen din

I dag er det mye oppmerksomhet rundt bier og humler, og mange bidrar for å bevare humlearter og øke bestandene. Mange av disse artene trives godt i hagen, slik at det er enkelt for folk å tilrettelegge for dem.

Noen tips er å:

  • ta vare på, eller plante viktige humleplanter, som for eksempel erteplanter, kurvplanter og blomster i klokkefamilien
  • bevare seljetrær
  • unngå sprøytemidler
  • sette ut humlekasser
  • la plenen få ville blomster eller så en blomstereng

Søk om tilskudd

Det finnes en tilskuddordning for tiltak som legger til rette for pollinerende insekter. Les mer og søk:

Miljødirektoratets rolle

Miljødirektoratet har ansvaret for å lede pollinatorplangruppa, den nasjonale gruppa av statlige etater som er forpliktet til å følge opp regjeringens nasjonale pollinatorstrategi. Miljødirektoratet skal også sikre at miljøforvaltningens egne tiltak i planen gjennomføres.

Kommunens rolle 

Kommunene har en viktig rolle i arbeidet med å ta vare på pollinerende insekter. Gjennom arealplanlegging kan kommunene legge til rette for etablering og bevaring av gode leveområder for insekter gjennom skjøtsel av blant annet friluftsområder, parker og andre grøntarealer. 

Promote Pollinators – the Coalition of the Willing on Pollinators

Norge er med i den internasjonale sammenslutningen av land som jobber for å bedre forholdene for pollinatorene. Promote pollinators ble etablert i 2016 og har i dag mer enn 30 medlemsland.