Formelle krav til en bestandsplan
Disse kravene må være oppfylt for at søknaden kan gokdjennes av kommunen:
- Valdet eller betandsplanområdet disponerer et tellende areal på minimum 20 ganger minstearealet. Kommunen kan øke dette kravet, men ikke senke det. Fravik fra minstearealet, som er beskrevet i hjorteviltforskriften § 7, kan ikke benyttes for å nå opp til minimumskravet.
- Avskytingsplanen inneholder alle de ulke kjønns- og alderskategoriene som listes i hjorteviltforskriften § 18 tredje ledd. Søker kan dele opp kategoriene ytterligere, men ikke slå de sammen.
- Antall dyr som søkes felt tar utgangspunkt i kommunenes minsteareal og det tellende arealet i valdet eller bestandsplanområdet.
- For bestandsplanområder må kommunen sjekke at planen beskriver hvordan kategoriene av dyr årlig skal fordeles på de ulike valdene. Se hjorteviltforskriften § 15.
- Dette skal sikre at hvert enkelt vald får det antall fellingstillatelser det har krav på, og at alle rettighetshavere som inngår i bestandsplanområder er enige i fordelingen av disse kategoriene.
- Bestandsplanen inneholder mål for bestnadsutviklingen som er i samsvar med kommunens mål.
- Avskytingsplanen bidrar til å nå de kommunale målene.
- Planen har en varighet på mellom 2 og 5 år.
- Søknaden er underskrevet av bestandsplanområdets representant eller valdansvarlig representant.
Les mer om dette i veilederen til hjorteviltforskriften, side 21 og 22.
Er søknadsfristen overholdt?
Frist for å søke kommunen om å godkjenne bestandsplanen for elg eller hjort er 1. mai. Kommunen sjekker at søknaden er mottatt innen fristen og inneholder alle nødvendige opplysninger.
Kommunen kan utsette fristen for å levere søknaden. Det kalles dispensasjon, og det følger av hjorteviltforskriften § 37.
Kommunen kan dispensere fra hjorteviltforskriften
Kommunen kan etter søknad dispensere fra disse fristene
- Søknadsfrist for godkjenning av vald for jakt på elg, hjort eller rådyr, jamfør hjorteviltforskriften § 10 første ledd.
- Fristen for å melde fra om endringer i valdets grenser, eiendomsforhold eller tellende areal, jamfør hjorteviltforskriften § 11 tredje ledd.
- Søknadsfrist for godkjenning av bestandsplanområde for jakt på elg eller hjort, jamfør hjorteviltforskriften § 13 første ledd.
- Fristen for å melde fra om endringer i et bestandsplanområde, jamfør hjorteviltforskriften § 14 tredje ledd.
- Søknadsfrist for godkjenning av bestandsplan, jamfør hjorteviltforskriften § 15 siste ledd.
- Søknadsfrist for kvotefri jakt på rådyr, jamfør hjorteviltforskriften § 20 fjerde ledd.
Andre frister
Kommunen kan ikke utsette andre tidsfrister de har for å følge opp oppgavene nevnt over som følge av en dispensasjon de gir andre. For eksempel kan kommunen da ikke utsette fristen for å godkjenne et vald selv om de ved dispensasjon har utsatt fristen for å sende inn søknad om godkjenning av vald.
Dispensajson fra andre bestemmelser
Søknad om dispensasjon fra andre bestemmelser i hjorteviltforskriften sendes Miljødirektoratet. Er det jaktrettshavere som søker, skal søknaden sendes til kommunen for forberedende saksbehandling før den oversendes Miljødirektoratet. Dette for at kommunens ståsted i saken skal komme fram før dispensasjonssøknaden behandles.