Alt fallvilt av hjortevilt som er ett år eller eldre skal testes for skrantesjuke. En hjerneprøve skal derfor alltid sendes til Veterinærinstituttet for analyse.

Slik tar du hjerneprøve

Når du skal ta ut en hjerneprøve, så kan du følge denne sjekklista:

  1. Fyll ut klistrelappen som skal festes til hjerneprøveglasset og lim den på utsiden av glasset.
  2. Skru av lokket på hjerneprøveglasset.
  3. Ta på deg to korte engangshansker.
  4. Skjær hodet av dyret: Legg dyret på ryggen, slik at skillet mellom hode og hals ligger akkurat over en kant på en stein, stokk eller liknende. Så skjærer du over luftrøret under strupehodet og gjennom muskulaturen, til kniven stopper mot nakkevirvlene. «Nikk» så hodet fram og tilbake, slik at du ser eller kjenner det øverste punktet hvor hodet beveger seg i forhold til ryggraden. Stikk kniven inn i midtlinja av leddet her, slik at du hører et «sukk», vri kniven ut til sidene på begge sider og skjær deretter over nakkemusklene og huden over nakkevirvlene.
  5. Når hodet er løst fra nakkevirvlene, kan du se inn i ryggmargsåpningen i bakhodet. Ta hjerneskjeen og før den med baksiden opp framover langs gulvet i skallen, så hjernen løsner fra festene der. Legg deretter skjeen med baksiden opp i den øverste kanten av ryggmargsåpningen og skyv den skrått oppover, slik at du skjærer deg gjennom lillehjernen i retning øynene. Vri skjeen litt fra side til side, for å skjære ut mot kantene. Bøy deretter skjeen framover og nedover, mens du vrir litt fra side til side og presser hjerneprøven forsiktig ned mot skallegulvet. Om du nå har løsnet prøven godt nok, så vil du kunne dra den ut av ryggmargsåpningen.
  6. Bruk skjeen til å putte hjerneprøven i prøveglasset.
  7. Ta av deg hanskene og legg dem sammen med hjerneskjeen i søppelposen før du skrur på lokket.

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid