Hva er EE-produkter?

  • EE-produkter er en omfattende og sammensatt gruppe produkter, som for eksempel støvsugere, komfyrer, TV-apparater, PCer, mobiltelefoner, lysstoffrør, kabler og ledninger
  • Når EE-produkter kastes, får vi en sammensatt miks av materialer og komponenter som kan inneholde helse- og miljøfarlige stoffer. Disse må tas forsvarlig hånd om
  • EE-avfall inneholder også verdifulle ressurser, som for eksempel sjeldne metaller. Disse er viktig å ta hånd om, slik at de kan brukes om igjen i nye produkter

Innsamlet mengde EE-avfall ganske stabil

Høy levestandard, rask teknologisk utvikling og kortere levetid på produkter gjør at det elektriske og elektroniske avfallet (EE-avfallet) tidligere var en av de raskest økende avfallsstrømmene i Norge. 

Fra 1999 til 2009 var det en markant økning i mengden EE-avfall, mens veksten har flatet ut de senere årene.

Innsamlingen av EE-avfall har økt betydelig etter at et retursystem kom på plass i 1999. I 2023 ble det rapportert inn en total mengde innsamlet EE-avfall på ca. 143 700 tonn. Det tilsvarer over 28 kilo EE-avfall per person.

EE-avfallet øker i EU

I EU-landene fortsetter EE-avfall å være en av de raskest voksende avfallsstrømmene, men en årlig vekstrate på to prosent. EE-avfall er derfor blant fokusområdene i EUs nye handlingsplan for sirkulær økonomi fra 2020.

Materialgjenvinning sparer ressurser

Retursystemet sørger for at mesteparten av EE-avfallet materialgjenvinnes.

Når EE-avfall materialgjenvinnes utnyttes materialene i avfallet. På denne måten utnyttes de samme ressursene flere ganger, og minst mulig går tapt. I 2024 ble 76 prosent av EE-avfallet materialgjenvunnet.

Over 12 prosent gikk til forbrenning med energiutnyttelse. Dette regnes som gjenvinning, fordi ressursene i avfallet kommer til nytte for eksempel til oppvarming av boliger.

I tillegg går en del EE-produkter, som hvitevarer og datamaskiner, til ombruk. 

Unngår spredning av miljøgifter

Det meste av EE-avfallet inneholder helse- og miljøfarlige stoffer. EE-avfall demonteres derfor i egne behandlingsanlegg, for å unngå spredning av miljøgifter. Deler som inneholder miljøgifter blir behandlet som farlig avfall, mens resten i stor grad blir materialgjenvunnet.

Det er derfor viktig at EE-avfall ikke kommer på avveier, men blir samlet inn slik at det kommer til egnede behandlingsanlegg.

EE-avfall har egen returordning

EE-avfall fra husholdninger kan leveres gratis til kommuner eller forhandlere som selger tilsvarende EE-produkter, for eksempel forhandlere av elektriske apparater, dagligvarebutikker og leketøysbutikker. Forhandlere og kommuner har både mottaks- og informasjonsplikt.

Kostnadene for henting og behandling av avfallet dekkes av importører og produsenter av EE-produkter. Importørene og produsentene har opprettet returselskaper for å ta hånd om alt EE-avfallet, både det som kommer fra husholdninger og det som kommer fra næringsvirksomhet.

Forskriftsfestet retursystem

Retursystemet er forskriftsfestet i avfallsforskriften kapittel 1 om kasserte elektriske og elektroniske produkter. Alle importører og produsenter må være medlem i et godkjent returselskap. Returselskapene må være godkjent av Miljødirektoratet. Godkjenningen baserer seg på en sertifiseringsordning. 

Regelverk

I 2002 vedtok EU direktivet om EE-avfall (WEEE Direktivet). Direktivet innførte produsentansvar for EE-produkter i hele EU, slik som vi har hatt i Norge siden 1999. Det setter også mål for innsamlet mengde og gjenvinningsnivå. I Norge har myndighetene gjennomført regelverket gjennom avfallsforskriftens kapittel 1.