Utvidet produsentansvar, ofte forkortet og kun omtalt som produsentansvar, sørger for effektiv og enkel håndtering og gjenvinning av visse typer avfall.
Produsenter får, gjennom produsentansvaret, ansvar for å sørge for at produktene de setter på markedet blir håndtert når disse produktene blir avfall. Dette innebærer at produsentene betaler for avfallshåndteringen av sine produkter når de er blitt avfall.
Produsenter oppfyller sine plikter i produsentansvaret ved å melde seg inn i et godkjent produsentansvarsselskap for sine produkter. Tidligere het produsentansvarsselskap “returselskap”, dette ble endret i 2024-2025, og reflekterer at produsentansvarsselskap utfører alle produsentenes plikter etter det utvidete produsentansvaret.
Hva er utvidet produsentansvar?
Utvidet produsentansvar gir produsentene ansvar for produktene gjennom hele livssyklusen, fra design av produktene til de har blitt avfall og materialene blir brukt som sekundær råvare i nye produkter. Det innebærer at kostnaden for avfallshåndtering inkluderes i prisen på produktet, i samsvar med prinsippet om at forurenser skal betale. Dermed gis produsenten insentiver til å redusere denne kostnaden gjennom å lage produkter som er mer holdbare og lette å ombruke og å materialgjenvinne.
Dette virkemiddelet har vært i bruk på en rekke områder siden 1990-tallet, primært som et avfallspolitisk virkemiddel for å fremme materialgjenvinning og forsvarlig avfallshåndtering.
Allerede i 1991 introduserte daværende miljøminister Torbjørn Berntsen konseptet utvidet produsentansvar, i form av frivillige avtaler mellom Miljødepartementet (nå Klima- og Miljødepartementet) og aktørene i bransjen.
Etter hvert har utvidet produsentansvar blitt introdusert i flere EU-direktiver (i 2002 for kjøretøy og EE-produkter) og i 2008 kom rammeverket for utvidet produsentansvar i rammedirektivet om avfall (2008/98/EC).
Fra og med 2020 har EU innført utvidet produsentansvar for flere produkter i regelverk som regulerer hele produktenes livsløp (ikke kun avfallsdelen), og det er blitt meldt at flere ordninger kan komme i årene fremover.
Produsentansvar for de ulike produktene ble innført gradvis og de fleste er blitt justert flere ganger siden lanseringen som frivillige avtaler og enkle forskrifter.
Under er en oversikt over første innføring i Norge:
1993 – Drikkevareemballasje og batterier
1995 – Emballasje og dekk
1998 – Elektriske og elektroniske produkter (EE-avfall)
2002 – PCB-holdige isolerglassruter
2007 – Kjøretøy
Kommer:
2025/2026 – Engangsartikler i plast, og produkter som helt eller delvis inneholder plast i fiskeri og akvakultur (ikke fastsatt ennå)
2026/2027 – Tekstiler (ikke fastsatt ennå)
Hvilke produkter gjelder utvidet produsentansvar for?
Produkter som er omfattet av utvidet produsentansvar i Norge, relevant regelverk og godkjente produsentansvarsselskap:
Det finnes godkjente produsentansvarsselskap for alle produkter som er omfattet av utvidet produsentansvar i Norge. Noen produsentansvarsselskap har godkjenning fra Miljødirektoratet for flere produkter.
Hvordan ivaretar jeg produsentansvaret?
Du ivaretar ditt produsentansvar ved å melde deg inn i et godkjent produsentansvarsselskap for det/de produkter du … på markedet.
Alternativt, dersom det for eksempel ikke finnes et godkjent produsentansvarsselskap for ditt produkt, kan du/må du etablere et produsentansvarsselskap for produktet. Da må du søke om godkjenning og bli godkjent av Miljødirektoratet før du kan ivareta dine plikter gjennom dette selskapet.
I noen tilfeller kan du søke om å få oppfylle produsentansvaret individuelt. Det er egne krav om dette i de ulike forskriftene – se oversikt:
Avfallsforskriften
- Kap 1 – EE
- Kap 3 – batterier
- Kap 4 – kjøretøy
- Kap 5 - dekk
- Kap 6 – drikkevareemballasje
- Kap 7 – emballasje
- Kap 14 – PCB-holdige glassruter
Begreper i regelverket
De ulike regelverkene definerer hva begrepene i regelverket betyr. I mange tilfeller er definisjonen for ett og samme begrep det samme på tvers av regelverk, men det kan være forskjeller. Dersom du lurer på hva et begrep betyr i forbindelse med et produkt, anbefaler vi å lese gjeldende regelverk og relevant veileder.
Generelt og i de fleste sammenhenger er begrepene definert slik:
Ombruk
Ombruk betyr at produkter, eller deler av dem, gjenbrukes til samme formål som de opprinnelig var ment for. Et produkt som ombrukes har ikke blitt avfall.
Forberedelse til ombruk
Med forberedelse til ombruk menes bruksaktiviteter der produkter eller deler av produkter som er klassifisert som avfall, klargjøres for ombruk uten annen forbehandling.
Gjenbruk
I sammenheng med regelverket knyttet til avfallshåndtering i Norge benyttes ikke ordet gjenbruk selv om det brukes mye i dagligtale.
Unntaket er i forbindelse med håndtering av batterier, der gjenbruk av batterier er en samlebetegnelse på behandling av batterier som gjennomgår ombruk (reuse) eller bruksendring (repurpose). Les mer om dette i veilederen om batterier: lenke kommer.
Materialgjenvinning
Materialgjenvinning betyr at avfallsmaterialer blir behandlet slik at de kan brukes i et annet produkt som råvarer. Et eksempel på materialgjenvinning er produksjon av plastposer ved å bruke resirkulert plast som råstoff.
Gjenvinning
Begrepet gjenvinning av avfall omfatter både materialgjenvinning av avfall og energiutnyttelse.
Energiutnyttelse
Energiutnyttelse er et begrep på energien som et forbrenningsanlegg kan produsere ved å brenne avfall. Det er generelt et mål at mest mulig avfall som kommer fra produkter som er omfattet av utvidet produsentansvar skal gjennomgå en annen behandling enn forbrenning eller deponering.
Hvem er omfattet av utvidet produsentansvar?
Definisjonen av hvem som er omfattet av utvidet produsentansvar varierer fra regelverk til regelverk. Generelt er du omfattet av utvidet produsentansvar dersom du er definert som "produsent". I de fleste tilfeller er du definert som produsent dersom det er din virksomhet som gjør et produkt tilgjengelig på det norske markedet for første gang.
Dersom du lurer på om du er produsent og har utvidet produsentansvar for ditt produkt, se veiledning i de aktuelle veilederne og regelverkene.
Veiledere
Du kan finne godkjente produsentansvarsselskap for de ulike produktene på veiledningssidene til produktene:
- ....
- ....
Hvor finner jeg statistikk om avfall omfattet av produsentansvar?
Her kan du finne status og utvikling i generert mengde avfall fordelt på avfallstype.
Disse sidene oppdateres årlig ... f eks når nye tall blir rapportert til Miljødirektoratet??.
Lenkeliste: