Forbruk av naturressurser er mer enn tredoblet på 50 år

Verdens forbruk av ressurser er den viktigste årsaken til klimaendringer, forurensning og tap av naturmangfold   

Uttak og bearbeiding av ressurser er mer enn tredoblet de siste 50 årene. Det har gitt store konsekvenser for klima og natur, økt luftforurensning, vannmangel og redusert vannkvalitet. Forbruket av ressurser vil øke med 60 prosent de neste 40 årene, dersom de ikke blir brukt mer effektivt og bærekraftig. Dette kommer fram i FNs ressurspanels hovedrapport Global Resources Outlook 2024.

Tilgangen på ressurser avhenger av geopolitiske forhold og teknologisk utvikling. Ressurspanelets rapport viser at det er allerede mangel på enkelte ressurser i deler av verden. Det vi tilsynelatende har mye av, kan også bli en mangelvare hvis ressursbehovet fortsetter å øke. I tillegg vil behovet for mineraler og metaller til digitalisering og fornybar energi øke betraktelig i årene framover, for eksempel til sol- og vindkraft. 

Effektiv ressursbruk og sirkulær økonomi reduserer utslipp og sparer natur 

Bygg og transport bidrar til størst utnyttelse av ressurser, etterfulgt av mat og energi. Samlet står de fire sektorene for 90 prosent av det globale ressursforbruket. For å redusere behov for uttak av nye ressurser, foreslår ressurspanelet tiltak som bidrar til  

  • ressurseffektivitet og sirkulær økonomi
  • teknologiske løsninger
  • bærekraftig produksjon 
  • redusert forbruk og etterspørsel etter materiale

Bygg: Smarte og ressurseffektive bygg sparer miljøet

Ressurspanelet anbefaler blant annet å satse på

  • kompakte bygg med redusert gulvareal per innbygger
  • ressurseffektive bygg med lang levetid
  • standarder i byggeforskrifter om bruk av lavutslippsmaterialer og tiltak mot materialsvinn
  • å erstatte sement og stål i bygg med trevirke - avhenger av en bærekraftig skogforvaltning

Framover bør vi restaurere eksisterende bygg og gjenbruke bygningsmaterialer fremfor å bygge nytt.   

Ifølge FNs ressurspanel kan denne typen tiltak bidra til å redusere bruk av bygningsmaterialer med 25 prosent, energibehov med 30 prosent og klimagassutslipp med 50 prosent innen 2060.  

Transport: Samordnet areal- og transportplanlegging gir ressurseffektive og miljøvennlige samfunn  

Transportsektorens ressursbehov avhenger av hvor mye vi reiser og hvilke transportmidler vi reiser med. Beslutninger om lokalisering av næringsbygg, boliger og infrastruktur påvirker energibruk og utslipp fra transport i lang tid framover.

Ifølge FNs ressurspanel kan samordnet areal- og transportplanlegging bidra til å redusere behovet for transport. Tilrettelegging for kollektivtransport, sykkel og gange fremfor bil, kan i tillegg redusere behovet for ressurser i transportsektoren betydelig.

Elektrifisering av kjøretøy vil redusere klimagassutslipp, men også øke behovet for uttak av ressurser som f.eks. mineraler og metaller. 

Sammenlignet med dagens trender, kan denne typen tiltak bidra til å kutte klimagassutslipp med 60 prosent, og redusere etterspørsel etter materialer og energi med 50 prosent, innen 2060. 

Mat: Produksjon og forbruk av mat må bli mer bærekraftig  

Ifølge FNs ressurspanel må verdens produksjon og forbruk av mat bli mer bærekraftig for å unngå skade på økosystemer. Produksjon og forbruk av mat påvirker 50 prosent av naturmangfoldet negativt og kvaliteten og tilgangen på 60 prosent av vannforekomstene. Produksjon og forbruk av mat bidrar også med ca 20 prosent av klimagassutslippene.  

FNs ressurspanel foreslår tiltak som kostholdsendringer, mat med mindre miljøfotavtrykk – for eksempel mindre forbruk av kjøtt - og redusert matsvinn og matavfall. Samtidig er det nødvendig å ta vare på matjord som egner seg til bærekraftig matproduksjon. Denne typen tiltak kan redusere arealet som trengs for matproduksjon med inntil fem prosent, sammenlignet med 2020-nivå. Samtidig kan det sikre nok mat for alle.  

Det er flere positive synergieffekter mellom tiltak som gir effekter både på helse og miljø. For eksempel er mindre forbruk av kjøtt bra for både klima og folks helse. 

Energi: En ressurseffektiv energisektor gir også bærekraft innen transport, bygg og mat 

Fossilt drivstoff utgjorde nær halvparten av den globale handelen med materialer i 2020. Samtidig har avhengigheten av kullenergi til å bearbeide materialer økt, særlig til bygg og kjemikalier. Det er behov for å produsere energi og materialer uten fossile brensler for å redusere klimagassutslipp og helseeffekter av forurensning.  

Av utfordringer på energiområdet, nevner rapporten  

  • stor etterspørsel etter materialer i overgangen til fornybar energi, 
  • utfordringer med å lagre elektrisitet, for eksempel fra sol- og vindkraft 
  • konkurranse om bruk av biomasse

En overgang til en mer ressurseffektiv energisektor, med tiltak for å kutte klimagasser, vil også bidra mye til bærekraftig transport, bygg og mat. 

Rike land forbruker mest - ressursperspektivet bør inn i globale miljøavtaler

Ifølge rapporten bruker de rike landene seks ganger mer ressurser per innbygger enn fattige land. Rike land bidrar ti ganger mer til global oppvarming per innbygger enn fattige land.  Fattige land blir også hardere rammet av forurensning, klimaendringer og tap av naturmangfold enn de rike landene.

Store endringer krever politisk vilje, men det er mulig å snu utviklingen  

Ifølge FNs ressurspanel er det mulig å omstille til et mer bærekraftig og ressurseffektivt samfunn, men det trengs flere virkemidler og økt politisk vilje. Det er behov for tydelige politiske føringer for  

  • å fase ut miljøskadelige aktiviteter
  • fremskynde innovasjon
  • styre adferd og produksjon i miljøvennlig retning

Økonomiske virkemidler
Økonomiske insentiver må rettes mot bærekraftig ressursbruk, blant annet ved å fjerne miljøskadelige subsidier. Handelsavtaler kan også brukes til å fremme bærekraftig ressursbruk. Skatte- og avgiftssystemet kan bidra til å endre forbruket i bærekraftig retning. 

Enklere å ta bærekraftige valg
Det må bli enklere for forbrukerne å ta bærekraftige valg. Tilrettelegging må til for å skape sirkulære, ressurseffektive løsninger og forretningsmodeller. Dette vil også bidra til å få sosial aksept på de områdene det er nødvendig å omstille i bærekraftig retning.

Integrere ressurser i multilaterale miljøavtaler -  internasjonalt ressursbyrå
Det haster med å iverksette tiltak for å institusjonalisere styringen av ressursforvaltningen. Ressurspanelet anbefaler å integrere ressursperspektivet i større grad i multilaterale miljøavtaler og foreslår å opprette et internasjonalt ressursbyrå.  

Kunnskap fra FNs ressurspanelet, FNs klimapanel og Det internasjonale naturpanelet må ses på som en sterk oppfordring fra det vitenskapelige samfunn om at det haster med handling. Ressurspanelets rapport viser at det er mulig å endre våre systemer for mat, bygg, transport og energi. Det forutsetter at ledere på tvers av sektorer, inkludert myndigheter, næringsliv og sivilsamfunn, må handle nå.    

 

Om det internasjonale ressurspanelet

Det internasjonale ressurspanelet (International Resource Panel, IRP), er et globalt kunnskapspanel. Ressurspanelet sammenstiller eksisterende kunnskap fra internasjonale forskningsmiljøer, på lik linje med FNs klimapanel (IPCC) og Det internasjonale naturpanelet (IPBES).

Miljødirektoratet representerer Norge i styringskomiteen, og har ansvar for å koordinere arbeidet med ressurspanelet i Norge og formidle resultater fra panelets rapporter.

Ressurspanelet har 40 av de fremste forskerne innen samfunnsfag og naturfag fra mange land.

Ressurspanelet skal

  • styrke samspillet mellom forskning og forvaltning for å fremme god ressursforvaltning, ressurseffektivitet og sirkulær økonomi
  • sammenstille vitenskapelige rapporter om hvordan ressurser kan utnyttes mer effektivt
  • gi faglige, uavhengige vurderinger som er relevante for forvaltning og beslutningstakere.

Kunnskapen ressurspanelet produserer skal belyse miljømessige virkninger av ressursbruk gjennom hele livssyklusen.

Ressurspanelets rapporter leverer et viktig kunnskapsgrunnlag for norske myndigheter, blant annet i arbeidet med å følge opp internasjonale mljøavtaler og FNs bærekraftsmål. Rapportene brukes av både EU og FN, og ressurspanelet har en bred forankring i flere utviklingsland.

Ressurspanelets styringskomité 

Norge var aktiv i opprettelsen av panelet i 2007 sammen med EU. Norge er ett av 29 land i ressurspanelets styringskomité i tillegg til internasjonale institusjoner, som EU-kommisjonen og FNs miljøprogram. Sistnevnte er også sekretariat for panelet.

Sirkulær økonomi kan redusere uttak av naturressurser

I en sirkulær økonomi utnytter vi naturressurser og produkter effektivt, og så lenge som mulig i et kretsløp. Det reduserer behovet for uttak av nye ressurser.

 

Rapporter

Hvordan utnytte ressursene og samtidig ta vare på naturmangfold

FNs ressurspanel har har sammenstilt kunnskap om hvordan naturressurser kan forvaltes mer helhetlig ved å forebygge naturinngrep, redusere arealbruk og restaurere ødelagt natur. 

Rapporter

 

Behov for mineraler og metaller uten å skape nye miljøutfordringer

Vi trenger mineraler og metaller for å produsere blant annet batterier, solenergi og vindkraft. FNs ressurspanel har sammenstilt kunnskap om hvordan myndigheter og industri kan samarbeide om en mer bærekraftig gruveindustri.  

Rapporter

Effektiv materialbruk i bil og bolig kutter klimagasser

Produksjon av materialer står for nær en fjerdedel av globale klimagassutslipp. Ved å bruke materialer i bil og bolig mer effektiv, kan vi redusere klimautslippene betraktelig.

 

Rapporter

Sirkulære byer med urbant landbruk

Bedre bymiljø ved å dyrke mat

Ressurspanelet har sammenstilt kunnskap om hvordan urbant landbruk kan bidra til å innfri FNs bærekraftsmål og redusere klimagassutslipp, forurensning og tap av naturmangfold.

Rapporter

Sirkulære og ressurseffektive byer

FNs ressurspanel har sammenstilt kunnskap om fremtidig ressursbehov i verdens voksende byer og hvordan de kan bli mer sirkulære og bruke ressursene mer effektivt.

Rapporter

Aktiviteter på land påvirker livet i havet

Kyst og hav påvirkes av blant annet landbruk, avløp, arealbruk og marin forsøpling. FNs ressurspanel har sammenstilt kunnskap om hvordan miljøtiltak på land kan forebygge tap av naturmangfold i marine områder.

Rapporter og foredrag


 

 

Flere rapporter fra ressurspanelet 

Miljøkonsekvenser ved ressursbruk
Økonomisk vekst, handel og miljø
FNs bærekraftsmål

Les mer