Levetiden til et batteri kan forlenges gjennom at et brukt batteri brukes på nytt, enten til samme eller til et nytt formål. For eksempel kan batterier fra et kassert elektrisk kjøretøy brukes videre som energilager. 

Batteriforordningen gjelder også for brukte batterier som selges på nytt og stiller spesielle krav til de som er involvert i omsetning av slike batterier.  Det er også gitt krav om utvidet produsentansvar for aktører i kjeden av omsetning av annengangs bruk av batterier.

Batteriforordningens legger også til rette for at brukte og kasserte batterier skal brukes på nytt på en trygg måte gjennom bestemmelsene om at viktig informasjon skal gjøres tilgjengelig via batterienes styringssystemer og det digitale batteripasset.

Roller og plikter - for gjenbruk av batterier

Framstiller: Alle som bringer i omsetning eller tar i bruk brukte batterier som gjennomgår en forberedelse til ny bruk, eller direkte til et nytt formål (bruksendring), regnes som framstillere i henhold til denne forskriften (se artikkel 38 nr. 11). 

Produsentansvar: Når kasserte batterier har gjennomgått forberedelse til ombruk, eller liknende prosess, regnes de som nye produkter slik at den som setter de gjenbrukte batteriene på markedet for første gang får utvidet produsentansvar (se art 56 nr 2).

Se mer i steg 1 "Hvilken rolle og hvilke plikter har du".

Art 38 om framstillers forpliktelser
11.    Markedsdeltakere som utfører forberedelse til ombruk, forberedelse til bruksendring, bruksendring eller refabrikasjon, og som bringer i omsetning eller tar i bruk et batteri som har vært gjenstand for noen av disse prosessene, skal anses som framstillere ved anvendelsen av denne forordningen.


Art 56 om utvidet produsentansvar
2.    En markedsdeltaker som gjør et batteri tilgjengelig på markedet for første gang på en medlemsstats territorium, som er et resultat av forberedelse til ombruk, forberedelse til bruksendring, bruksendring eller refabrikasjon, skal ved anvendelsen av denne forordningen anses å være produsenten av dette batteriet og ha utvidet produsentansvar.

 

Krav til å sette brukte batterier på markedet på nytt

Etter at et batteri er brakt i omsetning for første gang kan det tas i bruk på nytt gjennom:

Det stilles en rekke krav til dokumentasjon, kvalitetssikring, testing og sikkerhet for brukte batterier som bringes i omsetning på nytt.

Som framstiller får en aktør som setter et brukt batteri på markedet på nytt, krav om ny samsvarsvurdering i tråd med batteriforordningens artikkel 17 punkt 3 som bekrefter samsvar med kravene.

Batteriene skal vurderes etter samsvarsprosedyren Modul A. Dette er en egenvurderingsmodul som lar framstiller bekrefte og erklære at de er i samsvar med kravene i de aktuelle artiklene i batteriforordningen.

Brukte batterier som selges på nytt er unntatt fra kravet om dokumentasjon av karbonfotavtrykk, innhold av sekundær råvare og krav til ytelse og varighet og aktsomhetsvurderinger (due diligence), så lenge batteriene allerede var brakt i omsetning eller tatt i bruk før de gjennomgikk en slike prosesser.

Se batteriforordningen artikkel 17, samt 6, 9, 10, 12, 13 og 14.

Når batterier brukes på nytt i stasjonære energilagringssystemer skal den  teknisk dokumentasjon gjennomgås på nytt. 

Se art 12

Alle batterier som bringes i omsetning på nytt skal ha nye etiketter eller ny merking i tråd med batteriforordningen artikkel 13 punkt 9.

Fra18. februar 2027 skal de også ha en QR-kode med nødvendig informasjon om blant annet endret status, dvs fra originalt til bruksendret, ombrukt, refabrikkert eller kassert.

Fra 18 februar 2027 gjelder også kravet til digitale produktpass. En aktør som har satt et batteri på markedet på nytt overtar ansvaret for at batteriet får et nytt digitale batteripass og at dette inneholder riktig og oppdatert informasjon som følger av artikkel 78 nr. 7.  

Se artikkel 13 og artikkel 78.

 

Involverte aktører må kunne dokumentere at batterier har gått gjennom nødvendig og relevant testing og kontroll som bekrefter at batteriets ytelse er relevant for bruken, også dersom det har endret batterikategori (se artikkel 45).

Dette innebærer blant annet å sikre at testing, emballering og transport utføres ut fra tilstrekkelige kvalitets- og sikkerhetsinnstruker.

Aktørene må også sikre, og kunne godtgjøre, at batteriene oppfyller alle kravene i batteriforordningen og i annet aktuelt regelverk for produkter, inkludert transportsikkerhet. 

Se artikkel 45

For å bekrefte at et kassert batteri for lette transportmidler, elektriske kjøretøy og industri ikke lenger er avfall må den som har batteriet kunne vise: 

  • Dokument som viser batteriets evne til å levere ytelse som er relevant for den nye bruken
  • Faktura eller avtale om overtakelse av eiendomsrett
  • At batteriet er tilstrekkelig beskyttet mot skader under transport, lasting og lossing

Informasjonen må kunne fremvises til myndighetene og aktuell sluttbruker.

Se artikkel 73

Det er særskilte krav til grensekryssende transport det er viktig å skille på om batteriene er brukte eller kasserte. Dette følger av reglene i artikkel 71 og vedlegg XIV.

EU har også nylig vedtatt ny forordning om grensekryssende forsendelser av avfall. Informasjon om gjennomføringen av denne i Norge finnes her: EU-regelverk - miljodirektoratet.no 

Krav til lagring av kasserte batterier

Av hensyn til helse, miljø og sikkerhet er det spesifikke krav til lagring og behandling kasserte batterier. Flere av disse kravene er nye og strengere som følge av batteriforordningen (se batteriforordningen vedlegg XII):

  • Lagring (også midlertidig) på behandlingsanlegg:
    Alle batterier, inkludert de som lagres midlertidig, skal oppbevares på steder med ugjennomtrengelige overflater og værbestandig tildekning eller i egnede beholdere.
  • Separasjon av batterier:
    Kasserte batterier skal lagres slik at de ikke blandes med avfall som er ledende eller brennbart.
  • Sikkerhetstiltak for litiumbaserte batterier:
    Ved håndtering, sortering og lagring av kasserte litiumbaserte batterier skal det tas spesielle forholdsregler for å beskytte mot:
    • a) Sterk varme (høye temperaturer, brann, direkte sollys).
    • b) Vann (nedbør, flom).
    • c) Knusing eller fysisk skade.
  • Oppbevaring av kasserte litiumbaserte batterier:
    Disse batteriene skal oppbevares i sin normale installasjonsretning (aldri omvendt), i godt ventilerte områder. De skal være dekket med høyspenningsisolasjon av gummi.
    • Lagringsanlegg for kasserte litiumbaserte batterier skal være merket med et varselskilt

EU-kommisjonen har nylig vedtatt at flere typer batterirelatert avfall, inkludert kasserte elbilbatterier, blir klassifisert som farlig avfall. Hensikten er å sikre en forsvarlig håndtering av batterirelatert avfall, samtidig som det er ment å støtte opp om verdikjeden for materialgjenvinning av batterier. Det betyr at de også blir tatt inn i avfallsforskriften kapittel 11 vedlegg 1 som farlig avfall. Dette vil påvirke hvor lenge batteriene kan lagres i et avfallsanlegg før det går til behandling. I henhold til avfallsforskriften kapittel 11 vedlegg 4 for anlegg for mottak og mellomlagring av farlig avfall, er maksimal lagringstid for farlig avfall 12 mnd.

Battery-related waste codes update set to boost circular economy - European Commission

Tillatelse

Aktører som er involvert i forberedelse til ombruk, forberedelse til bruksendring eller refabrikasjon av kasserte batterier, må vurdere om de trenger tillatelse fra Statsforvalteren.

Behov for tillatelse vil avhenge av om aktiviteten kan medføre nevneverdig skade eller ulempe for miljøet. Dette følger av forurensningsloven § 8 tredje ledd.

Krav til sikkerhet og transport

Tekst fra DSB

Når et oppladbart batteri ikke lenger er i den tilstanden at det kan brukes til sitt opprinnelige formål, kan det fortsatt være i bruk og egnet til et annet formål. Batterier som ikke lenger er egnet til bruk i et elektrisk kjøretøy kan for eksempel brukes videre som energilager.

I et slikt tilfelle vil dette batteriet anses som et nytt elektrisk produkt og må forholde seg til gjeldene regelverk (som el-tilsynsloven og forskrift om elektrisk utstyr) tilsvarende alle andre elektriske produkter som tilbys på det åpne markedet.

Kampanje fra Autoretur og andre bransjeorg. + DSB

SELGE BRUKT ELBILBATTERI - Autoretur

Folder Batterisikkerhet_06.05.24 korr .indd

Nyttige lenker:

Sikker håndtering av litiumbatterier som er defekte eller skadet (DSB)
Ofte stilte spørsmål – litiumbatterier (DSB)
Brannrisiko ved lagring av ikke-tilkoblede litium-ion og litiumbatterier

Transport (Li-ion)

Du kan lese om krav til forsvarlig transport av li-ion-batterier i veilederen om transport av farlig gods. (DSB)

Annet relevant regelverk

Verkstedforskriften

Konkurranseregleverket

Kjøretøyforskriften - ny

Farlig avfall

Grensekryssforordningen

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid