Det skal etableres et nytt produsentansvar for en næring som allerede til dels har etablert fysiske løsninger for innsamling og håndtering av kassert utstyr. 
Samtidig er utstyr fra disse næringene en stor kilde til marin forsøpling, noe som viser behov for ytterligere tiltak. 

En slik produsentansvarsordning er et av flere krav i EUs direktiv om plastprodukter. Direktivet omfatter produkter som er laget helt eller delvis av plast, og omfatter både fossil, biobasert og bionedbrytbar plast.

Figur: Marin forsøpling i Norge

Marin forsøpling i Norge

 

Formål

Formålet med å innføre produsentansvar for utstyr fra fiskeri, fritidsfiske og akvakultur som inneholder plast, er å forebygge og redusere miljøpåvirkningen fra disse produktene. Det betyr å redusere og forebygge forsøpling og spredning av mikroplast både i marine farvann og i ferskvann, samt bidra til en sirkulær økonomi.

Formålet kan oppsummeres i to punkter:

  • Redusere forsøpling, og spøkelsesfiske ved å øke innsamling av kassert fiskeutstyr
  • Øke forberedelse til ombruk og materialgjenvinning av separat innsamlet fiskeutstyr

Definisjoner

Alternativ 1:

Fra ppt:

For å vite hvem som regnes som produsent i produsentansvarsordningen, skal vi se på noen viktige definisjoner:

  • En produsent er enhver fysisk eller juridisk person som ervervsmessig bringer i omsetning fiskeutstyr som inneholder plast, unntatt personer som selv driver med fiskeri eller fritidsfiske, 
  • Å bringe i omsetning betyr å gjøre et produkt tilgjengelig på det norske markedet for første gang, 
  • Å gjøre et produkt tilgjengelig på det norske markedet betyr enhver levering av et produkt for distribusjon, forbruk eller bruk på det norske markedet i forbindelse med kommersiell virksomhet, mot betaling eller gratis

Når vi snakke om Produsenter i denne sammenheng, omfatter det hovedsakelig norske produsenter og importører I tillegg regnes også utenlandske produsenter som selger direkte til bruker i Norge ved fjernsalg, som for eksempel netthandel, som produsent. 

Representant 

  • Produsent som er etablert i Norge og som selger fiskeutstyr som inneholder plast i et annet EU/EØS-land der vedkommende ikke er etablert, skal utpeke en representant i det landet. Representanten skal oppfylle forpliktelsene knyttet til produsentansvaret i det landet i tråd med landets nasjonale bestemmelser. 
  • Produsent som ikke er etablert i Norge kan utpeke en representant i Norge. Representanten skal utpekes gjennom skriftlig fullmakt, og representanten skal oppfylle forpliktelsene produsenten har.

Alternativ 2: 

Her har vi omtalt noen viktige begreper i forskriften: 

Fysiske eller juridiske personer som selv driver med fiske og som produserer eller importerer  utstyr, er ikke å anse som produsent og er ikke omfattet av produsentsvaret.

Er din virksomhet produsent?

Her er en sjekkliste som hjelper deg med å avgjøre om din virksomhet regnes som produsent: 

Under: Inspirasjon/ gjenbruk fra den svenske veiledningen?

Om ditt företag är det som först tillhandahåller ett fiskeredskap  på svenska marknaden och du svarar ”Ja” på en av frågorna så kan ditt företag vara en producent. Om du svarar ”Nej” på alla frågor i tabellen så räknas ditt företag antagligen inte som en producent.

Situation Producentansvar
Importerar fiskeredskap som innehåller plast till Sverige (från land utanför EU). Ja / Nej
För in fiskeredskap som innehåller plast till Sverige (från annat EU-land).  Ja / Nej
Tillverkar fiskeredskap som innehåller plast i Sverige.  Ja / Nej
Från ett annat land än Sverige säljer fiskeredskap som innehåller plast till en slutlig användare i Sverige. 

Ja / Nej

Flera producentansvar?

En verksamhet kan ha flera producentansvar. Det är ofta en kombination av producentansvar för både elutrustning, batterier och förpackningar. Gäller det ditt företag anmäler du företaget till alla aktuella producentansvar.

Lenke til tilgrensende regelverkene som emballasje, EE, batteri

Fiskeutstyr som omfattes

Fiskeutstyr betyr ethvert utstyr eller del av utstyr som brukes i

  • fiskeri, fritidsfiske eller akvakultur, til å lokalisere, fange eller oppdrette vannlevende biologiske ressurser, eller
  • som flyter på vannoverflaten og brukes til å tiltrekke og fange eller til å oppdrette slike biologiske ressurser. 

Biologiske ressurser omfatter flere arter enn fisk, som f.eks. krabbe, hummer, reker, skjell, tang/tare osv.

Fiskeutstyr som brukes til ferskvannsarter er også inkludert i regelverket fordi mye av utstyret som brukes er det samme.

Utstyr som brukes til oppdrett av biologiske ressurser i landbaserte akvakulturanlegg er også omfattet. 

  • Legg inn oversikt fra vedlegg 2 i høringsnotat, s 34-36 (legge som vedlegg i veileder?)

Elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter):

Fiskeutstyr som inneholder EE-produkter er ikke omfattet av produsentansvaret for fiskeutstyr, med mindre EE-komponenten enkelt kan fjernes fra resten av produktet når det kasseres.

 

Fra den svenske veilederen for virksomheter;

Fiskeredskap som innehåller elutrustning som inte enkelt kan avlägsnas berörs inte av producentansvar för fiskeredskap, men däremot av producentansvaret för elutrustning. Uttjänta fiskeredskap som innehåller plast och som har elutrustning som kan avlägsnas ska separeras och avfallsorteras separat som elutrustning och fiskeredskap. 

Föremål eller redskap som inte har som primärt syfte att lokalisera biologiska resurser i vatten. Exempel på sådana produkter är flytvästar, vadarbyxor och båtar inklusive båtutrustning. 

Avfall som består av fiskeredskap som förlorats till havs eller samlats in i projekt som finansieras av offentliga medel. 

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid