Avløpsvann fra meierier
I meieribedrifter foredles melk til en rekke produkter, eksempelvis konsummelk, kulturmelk, fløte, smør, ost eller tørrmelk.
Meieriavløpsvannet inneholder lett nedbrytbart organisk stoff. Avløpsvannet produseres ved ulike vaskeprosesser eller som spill i produksjonslinjen. Det organiske stoffet består i første rekke av proteiner, melkesukker og fett. Bruk av ulike typer vaskemiddel medfører at vannets pH varierer mellom 2 og 12, men alkalisk (basisk) vann dominerer normalt.
Mulige driftsproblemer i transportsystem og renseanlegg
Organisk overbelastning av biologisk rensetrinn, det vil si at tilførselen av lett nedbrytbart organisk stoff er høyere enn det renseanlegget er dimensjonert for |
|
Tiltak på virksomheten: |
|
Tiltak på renseanlegget: |
|
Tilførselen av løst organisk stoff er høyere enn det kjemiske renseanlegget kan ta imot, slik at kjemikalieforbruket øker og renseeffekten reduseres | |
Tiltak på virksomheten: |
|
Tiltak på renseanlegget: |
|
Problemer med fettansamlinger i transportsystem og renseanlegg | |
Tiltak på virksomheten: |
|
Ekstreme pH-variasjoner som forstyrrer biologiske og kjemiske renseprosesser | |
Tiltak på virksomheten: |
|
Tiltak på renseanlegget: |
|