Finnes representative målinger?
Om kartleggingen viser at konsentrasjonsnivået er over øvre vurderingsterskel, må kommunen vurdere om andre kommuner i sonen gjennomfører målinger som er representative for egen forurensningssituasjon. For å finne ut dette må kommunen kartlegge hvilke andre kommuner i sonen som måler luftkvalitet.
OBS! Hvis det er finnes målinger utenfor sonen som også kan være representative, kan disse også være med i videre vurderinger.
For å vite om forholdene i andre kommuner i sonen er representative for ens egen kommune må følgende kartlegges:
- forurensningsnivået basert på målingene
- kildene til luftforurensningen
- klimatiske og topografiske forhold
Kommunen kan kontakte Nasjonalt referanselaboratorium eller Miljødirektoratet med spørsmål rundt dette.
<lenke til Miljødirektoratet?>
For utredninger er det behov for konsulentbistand.
Bestilling av tjenester
Viktige punkter til utlysningen av tjenester med sikte på å kartlegge forurensningen i kommunen:
- Kartlegging av konsentrasjonen i andre kommuner i sonen som måler
- Kartlegging av kildebidraget til denne konsentrasjonen(e) og klimatiske og forhold i den kommunen som det sammenliknes med. En vurdering av om dette er representativt for din kommune er nødvendig.
Hvis representativt:
- Vurdering av om graden av gjennomførte tiltak og type tiltak i den andre kommunen avviker fra din kommune og om dette kan bidra til forskjeller i forurensningskonsentrasjonen mellom de to kommunene.
- Vurdering av om konsentrasjonen ved målestasjonen i den andre kommunen opp mot øvre vurderingsterskel og grenseverdien for å avgjøre om det er krav om henholdsvis tiltaksutredninger og tiltak i din kommune.
Hvis ikke representativt:
- Kartlegging av forurensningen basert på målekampanje og/eller kjente data om utslipp og spredningsforhold, eventuelt ved hjelp av avanserte
spredningsmodeller hvis det er mange kilder og det finnes tilstrekkelige inngangsdata (bakgrunnskonsentrasjoner, meteorologi og utslippsdata). - Vurdering av den kartlagte konsentrasjonen opp mot øvre vurderingsterskel og grenseverdien for å avgjøre om det er krav om henholdsvis tiltaksutredninger og tiltak.
- Vurdering av om det er nødvendig med permanente målinger for å ha tilstrekkelig oversikt over forurensningssituasjonen.
- Framstilling av metode for hvordan kartleggingen er gjennomført og hvilke data som ligger bak.
Opprette måleprogram
Hvis det ikke finnes representative målinger i sonen, bør kommunen opprette et måleprogram. Dette gjelder også hvis målekampanjer indikerer brudd
på grenseverdiene, selv om det finnes representative målinger.
Kommunen bør kontakte Miljødirektoratet for å endelig avgjøre om de har plikt til å måle.
Miljødirektoratet kan pålegge kommunen å opprette målestasjon med hjemmel i forurensningsforskriften § 7-11 om informasjon, rapportering og tilsyn.