Det finnes bygg og utomhusområder som er fredet etter kulturminneloven i noen statlig sikrede friluftslivsområder hvor Miljødirektoratet er grunneier. Som følge av fredningen, ble byggene i perioden 2017 til 2023 satt i stand slik at de kom opp på et ordinært vedlikeholdsnivå.
Etter dette prosjektet er disse eiendommene igjen over i ordinær driftsfase, hvor kommuner eller interkommunale friluftsråd har ansvar for drift og tilsyn.
Veiledning til vedlikehold
Gjennom istandsettingsprosjektet har Forsvarsbygg på oppdrag fra Miljødirektoratet utarbeidet forvaltningsplaner for byggene. Disse forvaltningsplanene beskriver byggene med katalog, og de gir praktisk rettet veiledning til vedlikehold spesifikt for hvert enkelt fredet bygg.
Det er viktig at alle som er involvert i vedlikehold og drift av byggene kjenner til at de er fredet og hva det innebærer.
Det grunnleggende prinsippet for vedlikehold av fredete bygg er å bevare mest mulig av de opprinnelige eller eldre elementene.
Vedlikehold skal så langt som mulig skje i samsvar med opprinnelig utførelse, teknikk og materialbruk og ellers i samsvar med fredningsbestemmelsene.
Tiltak ut over vanlig vedlikehold krever tillatelse etter kulturminneloven.
Last ned forvaltningsplanene her:
Bakgrunn for fredning
Fredningen av disse byggene og utomhusområdene ble gjort gjennom prosjektet Statens kulturhistoriske eiendommer (SKE) og landsverneplanen for Klima- og miljødepartementet. Noen eiendommer med fredete bygg er også overdratt fra andre statlige etater, som Kystverket eller Forsvarsbygg, for å sikre dem til friluftslivsformål.
Eiendommene er fredet etter Forskrift om fredning av statens kulturhistoriske eiendommer.