Mange konsulentselskaper har gode veiledningssider om bærekraftsrapportering.
Bakgrunn
Bærekraftsrapportering er viktig for å kunne vurdere hvilken påvirkning din virksomhet har på miljø og klima, økonomi og sosiale forhold.
EUs direktiv for selskapers bærekraftsrapportering (CSRD) er gjennomført i regnskapsloven, og der settes det konkrete krav om bærekraftsrapportering til større selskaper gjennom 12 rapporteringsstandarder (ESRSer). I denne veilederen finner du informasjon om de fem rapporteringsstandardene som omhandler klima og miljø (ESRS E1-E5).
For de rapporteringspliktige selskapene, skal bærekraftsinformasjon sidestilles og kobles sammen med finansiell rapportering i selskapenes årsrapport. Målet med de nye reglene er at det skal finnes sammenlignbar, pålitelig og lett tilgjengelig beslutningsrelevant informasjon. Dette omfatter både informasjon om hvordan selskapene er utsatt for ulike typer bærekraftsrisiko, og hvordan selskapene påvirker mennesker og miljø. Dette skal gi selskapene grunnlag for å jobbe med å redusere påvirkningen i tråd med mål virksomheten setter seg og identifisere bærekraftsrelaterte muligheter og risikoer. Rapporteringen skal også sikre finansaktører (for eksempler investorer og forsikringsselskaper) og allmennheten innsikt i hvordan selskapene jobber med bærekraft.
Det finnes en rekke nasjonale og globale standarder for bærekraftsrapportering. EU tar sikte på å standardisere bærekraftsrapporteringen mest mulig gjennom CSRD. Miljødirektoratets veiledning tar utgangspunkt i rapporteringskravene som er innført i regnskapsloven, som er den norske implementeringen av CSRD. EU jobber med å forenkle rapporteringskravene og det er foreslått at den frivillige rapporteringsstandarden (VSME) blir en anbefalt standard fremover.
I lenkesamlingen finnes det også lenker til andre nasjonale og globale rapporteringsordninger som for eksempel Miljøfyrtårn, ISSB og GRI, som alle har mange nyttige verktøy og veiledning. Mange av disse standardene har i stor grad overlappende/tilsvarende rapporteringskrav som CSRD, og det arbeides med å få til mest mulig samsvar mellom standardene.
Statlig eide selskaper omfattes av kravene til bærekraftsrapportering etter regnskapsloven. Statlige virksomheter har egne krav om å rapportere på bærekraft for egen virksomhet.