Vesentlighetsanalyse
Informasjon om hva en vesentlighetsanalyse er, og hvordan selskapet kan vurdere klima- og naturrisiko.
Kravene om bærekraftsrapportering etter regnskapsloven tar utgangspunkt i at selskapene gjør en dobbelt-vesentlighetsanalyse i tråd med rapporteringsstandard ESRS 1 og 2. Standardene har forklaringer på hvordan påvirkning, risiko og muligheter (IRO) skal vurderes ut fra hva som er vesentlig. Veiledningen under følger ikke direkte av kravene, men gir en innføring i hvordan selskapene kan jobbe med vesentlighetsvurderinger innenfor klima- og miljøtemaene.
Hva er en vesentlighetsanalyse?
En vesentlighetsanalyse er en systematisk prosess for å vurdere hvilke bærekraftstemaer som er viktigst for en virksomhet. Selskapene skal rapportere etter dobbelt vesentlighets-prinsippet. Det betyr at selskapene skal identifisere hvordan de påvirker omgivelsene vesentlig (påvirkningsvesentlighet/impact materiality) og hvordan de selv blir vesentlig påvirket finansielt av klima- og miljøendringer (finansiell vesentlighet/financial materiality).
Hensikten med en vesentlighetsanalyse
En vesentlighetsanalyse skal sikre at virksomheten rapporterer på de mest relevante bærekraftstemaene. Dette bidrar til økt transparens og ansvarlighet, og hjelper virksomheten med å prioritere ressurser og tiltak som har størst betydning for både interne og eksterne interessenter.
Det skal bare rapporteres på det som vurderes som vesentlig for selskapet. For standarden om klimaendringer (ESRS E1) plikter imidlertid selskapet å forklare hvorfor klimautslipp og klimaendringer eventuelt ikke er vesentlig for selskapet. Selskapet skal også gi en analyse av hvordan klimautslipp eller klimaendringer kan bli vesentlig for foretaket i fremtiden.
Miljødirektoratet er rådgivende og utøvende fagorgan innen naturmangfold, friluftsliv, forurensning, klima og polarområdene. Bærekraftsrapportering treffer mange av Norges nasjonale miljømål, der Miljødirektoratet skal bidra til måloppnåelse.
Miljødirektoratet mener at alle selskaper som omfattes av bærekraftsdirektivet (CSRD) og andre relevante regelverk bør gjennomføre grundig og transparent bærekraftsrapportering. Dette er avgjørende for å kunne vurdere og arbeide for å redusere virksomhetens påvirkning på miljø og klima, og vil bidra til oppnåelse av klima- og miljømålene.
Bærekraftsrapportering kan være et godt verktøy for å finne ut hvordan hvert enkelt selskap kan bidra. Det viktigste er ikke å måle eller rapportere, men å forbedre. Å lykkes med bærekraftsarbeidet vil for mange selskaper kreve ny miljøfaglig kompetanse og økt behov for samhandling på tvers av relevante fagområder.