Bærekraftsrapportering for statlige virksomheter

Hva er rammer og krav i offentlige anskaffelser?

Statlige etater kan redusere klima- og miljøbelastningen betydelig ved å ta hensyn til klima og miljø når de gjør offentlige innkjøp.

Offentlige anskaffelser kan gi stor klima- og miljøbelastning med konsekvenser både innenlands og utenlands. Klimafotavtrykket fra offentlige anskaffelser domineres av indirekte utslipp knyttet til vare- og tjenesteproduksjon (Scope 3 – se boks). I følge Menons analyse, ligger klimafotavtrykket fra offentlige anskaffelser på rundt 10,3 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Dette tilsvarer ca. 15 prosent av Norges klimafotavtrykk.

Enkelte næringer har særlig stor effekt på de samlede utslippene knyttet til offentlige anskaffelser. Dette gjelder eksempelvis energiproduksjon, transport og bygg og anlegg. Det trekkes også frem at selv om utslippene fra hver enkelt anskaffelse går ned, går det samlede fotavtrykket opp, på grunn av økning i forbruk.

Rammer og kravene til offentlige oppdragsgivere er nedfelt i flere forskrifter og rettsakter. Flere krav forventes å komme fra EU på bl.a. økodesignforordningen, batteriforordningen, avskogingsforordning og forordning om emballasje og emballasjeavfall.

DFØ har laget en veileder som samler mye nyttig informasjon og hjelper deg navigere regelverk, prioriterte innkjøpskategorier og nyttige verktøy.

Klimagassutslipp (scope 1,2,3) - kort forklart

Kilde: GHG-protokollen

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid