Informasjon og veiledning:
Se også Miljødirektoratets side om bærekraftsrapportering for selskaper:
- Naturmangfold og økosystemer (ESRS E4)
- Ressursbruk og sirkulær økonomi (ESRS E5)
- Forurensing (ESRS E2)
- Vann og marine ressurser (ESRS E3).
Det er et mål at statlige virksomheter arbeider systematisk og helhetlig for å redusere naturfotavtrykket av sin virksomhet.
Systematisk arbeid med naturfotavtrykk vil ofte innebære å bygge opp en forståelse av virksomhetens påvirkning på natur, og iverksette relevante tiltak for å redusere negativ påvirkning. Naturpåvirkning kan måles og vurderes på mange måter, avhengig av hvilken type påvirkning som er relevant og vesentlig for virksomheten. Det handler om:
Sirkulær økonomi inngår ikke i fellesføringen som et eget tema, men kan inngå i virksomheters arbeid med å redusere sitt fotavtrykk. Mer effektiv ressursbruk og omstilling til en sirkulær økonomi er vesentlig for å nå globale klimamål og ivareta natur.
Gjennom god planlegging og strategisk plassering, kan virksomheter tilrettelegge for at færrest mulig ressurser går til spille.
I en sirkulær økonomi varer produktene så lenge som mulig, de repareres, oppgraderes og brukes om igjen. Når produktene ikke kan brukes om igjen, kan avfallet materialgjenvinnes og brukes som råvarer i ny produksjon. Virksomheter kan vurdere hvordan de kan bidra til dette, bl.a. gjennom krav til anskaffelser og andre valg som sikrer redusert forbruk og lengst mulig levetid, ombruk og materialgjenvinning.
Informasjon og veiledning:
Se også Miljødirektoratets side om bærekraftsrapportering for selskaper: