Det finnes lover og regler som skal beskytte deg som forbruker når du handler produkter innenfor Europa.

Når vi handler produkter på nett fra hele verden, øker kravene til deg som forbruker om å ta visse forholdsregler. Mange land har ikke tilsvarende strenge krav til produktsikkerhet som vi har i EU. Det er derfor større risiko ved å kjøpe varer direkte fra nettbutikker og nettplattformer utenfor EU og EØS.

Risikoen ved mangelfull produktsikkerhet kan dreie seg om innhold av helse- og miljøfarlige stoffer, brannfare eller andre sikkerhetsaspekter. I tillegg til produktsikkerhet, er problemstillinger som svindel og ulovlige piratkopier også en utfordring.

Virksomhetene har hovedansvaret

Virksomheter som produserer, importerer og selger produkter, har ansvaret for at produktene er lovlige og i tråd med regelverket som gjelder i EU og EØS. Dette gjelder også virksomheter utenfor EU som retter sin markedsføring mot forbrukere i EU.

Virksomheter skal kunne svare på om produktene inneholder stoffer som kan føre til helse- eller miljøskade, og hvilke stoffer dette eventuelt er. Denne retten til informasjon er nedfelt i produktkontrolloven § 10.

Dropshipping

Dropshipping er en forretningsmodell innen netthandel der selgeren tilbyr produkter som sendes direkte fra leverandør i utlandet og til kunden. Varene er ikke på lager hos nettbutikken.

Det kan være vanskelig å vite om nettbutikken du handler fra er en tradisjonell nettbutikk eller en virksomhet som driver med dropshipping. Nettsiden oppgir ikke hvem som er leverandør. Leverandørene er ofte lokalisert utenfor EØS.

Kunden handler ofte i god tro om at produktet selges fra en tradisjonell norsk nettbutikk.

Det er pekt på flere utfordringer med slike aktører, blant annet kan det være vanskelig for kunder å returnere varen og komme i kontakt med virksomheten. Det har også vært pekt på salg av falske trendprodukter og produkter med lav kvalitet.

Forbrukere sine rettigheter ved netthandel

Når du kjøper produkter på nett har du samme forbrukerrettigheter som når du kjøper produkter i en fysisk butikk. Vær oppmerksom på at norske forbrukerlover bare gjelder i Norge.

Miljødirektoratet kontrollerer nettbutikker

Miljødirektoratet kontrollerer at varer som selges på det norske markedet overholder det regelverket vi forvalter. Vi kjøper inn produkter fra nettbutikker og nettplattformer i Norge, EU og utenfor EU, og får disse testet.

I tillegg gjennomfører vi tilsyn hos nettbutikker som har sin virksomhet i Norge.

Vi samarbeider også med europeiske tilsynsmyndigheter for å kontrollere global netthandel.

Når Miljødirektoratet avdekker salg av ulovlige produkter i norske nettbutikker, påpeker vi at salget må stanses. Hvis nødvendig, følger vi det opp med ytterligere reaksjoner.

Norske virksomheter har en plikt til å gjennomføre tiltak for å sikre at produktene de omsetter er i tråd med regelverket. Et slikt tiltak kan for eksempel være oppfølging av fabrikker i Kina for å sikre at varene produseres etter europeiske lovkrav og standarder.

Produkter som ser like ut, kan derfor være produsert etter forskjellige standarder og på forskjellige fabrikker, som i ulik grad overholder europeisk regelverk. 

For nettplattformer som opererer fra land utenfor EU er det vanskeligere å følge opp aktørene som selger ulovlige produkter. Miljødirektoratet stanser ulovlige produkter så langt det lar seg gjøre, men den enorme mengden varer som tilbys, gjør det svært krevende for tilsynsmyndighetene.

Derfor ønsker vi at forbrukere skal få informasjon om risikoen ved å kjøpe varer fra nettbutikker og nettplattformer som opererer fra land utenfor Europa. Erfaringer fra våre kontroller og fra andre myndigheter på ulike produkttyper, viser dessverre at altfor mange produkter ikke overholder de krav og standarder som er satt i EU.  

Nyhetsmeldinger om tilsynsaksjoner