Miljødirektoratet har utarbeidet en veileder for å fastsette lokale forskrifter. Når lokale forskrifter skal utformes, må fastsatte regler for saksbehandling følges. Les mer her:
Høring
Kommunen må sende forslaget til ny forskrift til berørte virksomheter og organisasjoner for uttalelse. Dette kalles høring eller forhåndsvarsel, se forvaltningsloven § 37 annet ledd, som lyder:
Hensikten med høringen er å gi dem som vil bli berørt en mulighet til komme med sine synspunkter på forslaget. Kommunen bestemmer selv hvordan høringen skal gjennomføres, se forvaltningsloven § 37 tredje ledd. Det er mest vanlig å sende et høringsbrev der høringsinstansene blir bedt om å uttale seg om forslaget innen en bestemt frist. Kommunen kan normalt sette fristen til to måneder for kommunale forskrifter. I noen tilfeller kan det være mer hensiktsmessig å holde et høringsmøte der berørte instanser kan gi muntlige synspunkter på forskriftsforslaget (se forvaltningsloven § 37 femte ledd tredje punktum). I viktige og kompliserte saker kan det være naturlig å holde et høringsmøte i tillegg til den skriftlige høringsprosessen.
Aktører i bygge- og anleggsbransjen som omfattes av foreslåtte krav i kommunen må inkluderes i høring av en lokal forskrift. Det vil også være naturlig å inkludere øvrige aktører i bransjen.
Kunngjøring
Når forskriften er fastsatt, skal den kunngjøres i Norsk Lovtidend. Dette følger av forvaltningsloven § 38 første ledd bokstav c. Hensikten med kunngjøringen er å gjøre forskriften offentlig kjent og tilgjengelig. Kommunestyret eller den kommunale etaten som har fastsatt forskriften må sørge for at den blir kunngjort.
Det er også viktig at kommunen gjør forskriften kjent på andre måter, gjennom eksempelvis informasjon på nettsider, brosjyrer eller informasjonsmøter, slik at de som blir berørt kjenner til hvilke krav som gjelder.
Les mer om prosessen for utarbeidelse av kommunale forskriften på Regjeringens nettside:
Følge opp lokal forskrift
For den lokale forskriften vil kommunen være forurensningsmyndighet.
Kommunen følger opp at den lokale forskriften etterleves og kan i den sammenheng anvende hjemlene som følger av forskrift om kommunens myndighet etter forurensningsloven § 5 andre ledd.
Kommunen kan blant annet bruke følgende bestemmelser i forurensningsloven i sin oppfølging av overholdelse av krav gitt i lokal forskrift:
- Gi pålegg etter § 7 fjerde ledd.
- Føre tilsyn etter § 48.
- Gi pålegg om å gi opplysninger etter § 49.
- Fatte vedtak om tvangsmulkt etter § 73.
- Anmelde brudd på kravene etter § 78.
Merk at kommunen ikke har hjemmel til å ilegge overtredelsesgebyr etter forurensningsloven § 80.