Hva er klimavennlig mat?

Noen tommelfingerregler:

  • Grønnsaker er i hovedsak mer klimavennlig enn dyreprodukter.
  • Fisk, fjærkre og svin er i hovedsak mer klimavennlig enn rødt kjøtt.
  • Godt regulerte fiskebestander betyr som regel mer klimavennlig sjømat.
  • Særlig klimavennlig er sild, makrell og blåskjell.
  • Råvarer som er i sesong, er generelt mer klimavennlig enn de råvarene som ikke er det.
  • Poteter og pasta er mer klimavennlig enn ris.
  • Meieriprodukter har relativt høyt klimafotavtrykk, og inntak av meieriprodukter kan med fordel reduseres.

Kilde: Norsus, Asplan Viak

Samarbeid på det enkelte kjøkken

Omlegging av menyer bør skje i tett samarbeid med innkjøpsansvarlig og de ansatte som skal lage maten. Hvis de som jobber sammen på kjøkkenet deler oppfatningen av hvorfor det er viktig med klimavennlig mat og reduksjon av matsvinn, øker sannsynligheten for at endringer i rutiner og menyer vil være vellykkede.

Et godt sted å starte er gjennom kurs og workshops der man bygger kunnskap og engasjement. Relevante spørsmål kan være:

  • Hvilke rester kastes og hvorfor?
  • Hva skal man gjøre med restene?
  • Hvilke råvarer kan man bytte ut med mer klimavennlige produkter?
  • Hvilke råvarer er i sesong?

Fredrikstad laget klimavennlige menyer i kommunal matservering i samarbeid med konsulenter og kokker med kunnskap om mat, klima og helse. Slik ivaretok de krav til smak, næringsstoffer, matsikkerhet, folkehelse og klima.  

Asker kommune har i samarbeid med Fremtiden i våre hender laget et hefte med oppskrifter basert på restemat.

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid