Valg av elsykkel

Det finnes mange typer elsykler, og variasjonen i pris og tekniske spesifikasjoner er stor. Derfor bør du sette deg godt inn i de ulike elsyklene som finnes før du bestiller. Noen av de viktigste spesifikasjonene gjelder:

  • pris
  • batteriplassering
  • batterikapasitet
  • motorplassering
  • motorens kapasitet
  • sykkelens vekt
  • bremser

Det er viktig å vurdere hvilke spesifikasjoner som kan dekke ditt bruksområde og være tydelig i bestillingen, slik at tilbyder forstår dine behov. Sykler som lånes ut, bør være robuste. Det er ikke alltid det lønner seg å velge den billigste varianten. Vurder derfor særlig pris opp mot kvalitet, slik at du unngår unødvendig vedlikehold og reparasjoner. Se punkt 2.1.7.3 for kravspesifikasjonene til Østfold fylkeskommunes rammeavtale.

Gjøvik kommune kjøpte inn elsykkel med for svak motor

Gjøvik kommune kjøpte inn en elsykkel med lastemuligheter til sitt elsykkelprosjekt i 2017. Den viste seg å ha for svak motor i oppoverbakker, noe det er mange av i Gjøvik. Dermed kunne de å ikke bruke den i prosjektet.

Videre veiledning til valg av elsykkel

Alternativer til vanlige elsykler

Det finnes alternative elsykler som kan dekke behov og erstatte bil i flere situasjoner enn en vanlig elsykkel kan.

Flere kommuner har kjøpt inn elektriske lastesykler/transportsykler. De har større kapasitet, slik at man kan frakte barn, varer, verktøy eller andre ting.

Asker kommune har valgt å tenke nytt og annerledes i sitt elsykkelprosjekt. De ønsker å prøve ut en værbeskyttet elsykkel som folk vil bruke selv om det regner, snør eller er kaldt. De vurderer to norske alternativer: CityQ og Podbike.

Begge syklene har overbygd tak, og pedalene må trås for at motoren skal aktiveres – noe som er et av kravene for at det skal kunne kalles en elsykkel. CityQ er åpen på siden, og har plass til passasjer. Podbike har ikke plass til passasjer, men er til gjengjeld helt lukket.

Hensikten med prosjektet til Asker er å se om det finnes alternative fremkomstmidler som kan øke sykling på dager med dårlig vær. De tror prisen foreløpig er for høy til at folk vil kjøpe dem nå, men ser for seg at prisen kan synke hvis de alternative elsyklene blir populære.

Vi genererer din PDF - vennligst vent

Dette kan ta litt tid