Klimasmart landbruk i Østfold
Klima Østfold er et samarbeid mellom 17 østfoldkommuner, Østfold fylkeskommune og fylkesmannen i Østfold. Sammen med vitenskapssenteret Inspiria, Norsk Landbruksrådgivning Øst og landbruksskolene i fylket, har Klima Østfold jobbet med å øke kunnskapen om klimatiltak i gårdsdrift.
Omfattende prosjekt om klimatiltak
Prosjektet handlet blant annet om drenering, energieffektiv bruk av jordbruksmaskiner, fornybar energi og klimasmarte landbruksløsninger. Som del av prosjektet ble det:
- avholdt 16 kurs, samlinger og konferanser med fokus på fornybare energikilder og utfasing av fossilt drivstoff
- gjennomført tre kursdager om drenering
- gjennomført fire dagskurs i energieffektiv traktorkjøring
- etablert en mobil pelletsfyr for fossilfri tørking av korn
Over 850 gårdseiere deltok
Det var stor oppslutning om kurs, samlinger og konferanser i hele prosjektet, og totalt har mer enn 850 bønder har deltatt. Prosjektet ble avrundet med en heldagskonferanse med 100 deltakere på Borregaard hovedgård i juni. Temaet for konferansen var: Et fossilfritt Østfoldlandbruk mot 2030.
Prosjektet har blitt videreført
Prosjektet var så vellykket at det ble videreført. I 2019 fikk fylkeskommunen støtte til å utvide med flere tema, blant annet laderådgivning.
I 2022 ble prosjektet utvider og videreført igjen, denne gangen med blant annet mat og karbonlagring.
Viktige erfaringer
Til andre som vurderer å gjennomføre lignende prosjekter har Klima Østfold følgende anbefalinger:
- Ansette en prosjektleder, helst med landbruksfaglig bakgrunn og kompetanse.
- Etablere en styringsgruppe, hvor følgende bør være involvert: lokalt bondelag, Norsk landbruksrådgivning, Statsforvalterens landbruksavdeling, fylkeskommunens klima eller landbruksseksjon og landbruksavdeling i kommunen.
- Involvere en kommunikasjonsfaglig person som kan bidra med reportasjer. Bruke sosiale medier, nettsider og pressemeldinger aktivt.
- Sette opp et årshjul og legge møte- og kursplaner ut fra landbrukets sesonger, det vil si unngå kurs i vår‐ og skuronna.
- Finne relevante og lønnsomme klimarelaterte tiltak og aktiviteter som engasjerer. Tiltakene og aktivitetene bør derfor handle om de regionale og lokale utfordringene knyttet til landbruk, klima og miljø.
- Planlegge kurs med gode og engasjerte foredragsholdere, ispedd praktiske eksempler og erfaringer fra entusiastiske bønder.
- Benytte kurslokaler som har gjennomført klimatiltak. Søke opp gode møtelokaler på gårder, grendehus, rådhus osv.
- Ha gode støttefunksjoner innen økonomi og administrasjon.