Klimasats-prosjekt

Klimavennlige kjøretøy i renovasjon

Fylke: Vestland
Søker: BERGEN KOMMUNE - BYMILJØETATEN
Tilskudd: 1 583 000
Status: Gjennomført
Varighet av prosjekt: Sep 2017 - Jun 2019
Type tiltak: Maskiner og kjøretøy
Søknad:
Tilsagn:
Rapport:

BIR Transport AS tester ut en hel-elektrisk renovasjonsbil til innsamling av husholdningsavfall i Bergen kommune, samt etablere tilhørende ladestasjon. Tiltaket erstatter en dieseldrevet renovasjonsbil og bidra til en direkte positiv effekt på lokal luftkvalitet og redusere klimagassutslipp.

Resultater og erfaringer

BIR er veldig fornøyde med renovasjonsbilen og har gjort seg følgende erfaringer:

  • Bilen er liten nok til å komme lett frem i de trange gatene i Bergen.
  • Bilens batteripakke er stor nok til å renovere en hel arbeidsdag uten å måtte lades. Lastekapasitet er god - vekten av batteriene er ikke til hinder for å kunne utnytte komprimatorpåbyggets kapasitet fullt ut.
  • Den fungerer fint i byens bratte og smale gater – god trekkraft i motbakker og effektiv regenerering av energi ved kjøring i nedoverbakker.
  • Den er stille og god å kjøre. Det er viktig for nærmiljøet at bilen ikke durer og bråker i boligstrøk.
  • De faste sjåførene er svært fornøyd med elbilen som arbeidsplass, med hensyn til fravær av støy og enkelhet i bruk.
  • Før innfasing av den første elbilen var det betydelig skepsis fra sjåførenes side. Nå når de ser hvor godt den fungerer er dette blitt et «ikke-tema». BIR Transport har besluttet innkjøp av ytterligere tre elektriske renovasjonsbiler (støttet av ENOVA). Flere sjåfører ønsker nå å få kjøre disse bilene.

Nyttig å vite

Ønsker kommunen din å komme i gang med elektriske renovasjonsbiler?

  • Med Difis kriterieveiviser finner du formuleringer til krav og kriterier for miljø og sosialt ansvar, og dokumentasjon av kravene, som kan stilles i en anskaffelsesprosess.
  • Med Miljødirektoratets beregningsmaler finner du regneark for å beregne klimaeffekten av endringer i kjøretøyteknologi for vare- og lastebiler.
Relevante lenker