Lokalsenter- og knutepunktutvikling
Trondheim kommune har et ambisiøst mål om å redusere personbiltransport i kommunen. I dette prosjektet ville kommunen undersøke hvor stor påvirkning innhold, utforming og tilgang til lokalsentre og knutepunkt har på folks reisevaner, og dermed CO2‐utslipp. For å lage en plan for videreutvikling av knutepunkter og lokalsentre i Trondheim kommune mønsket de å finne svar på følgende spørsmål:
- Hvordan bør struktur for lokale sentra / plassering av “hverdagsfunksjoner” i Trondheim samordnes for å få størst mulig effekt på folks reisevaner?
- Hvordan kan vi forbedre dagens gang- og sykkelnettverk inn mot lokale sentra slik at det blir lettere og mer attraktivt for folk å gå og sykle til sine lokale sentra? (Eventuelt mindre attraktivt å kjøre egen bil.)
- Hvilket tilbud bør lokaliseres i lokalsentre og knutepunkt for at de skal bli funksjonelle og attraktive? Og hvilke andre faktorer spiller inn på attraktiviteten?
- Hvordan kan effekt på CO2‐utslipp av forskjellige tiltak beregnes på en enkel måte, slik at det kan brukes i arealforvaltning og saksbehandling?
Kommunen startet opp arbeidet med en en egen kommunedelplan for lokale sentra og knutepunkter. Målet er en bedre og mer inkluderende hverdagsby, som også bidrar til å redusere klimgassutslipp. Ved å gjøre lokale sentra mest mulig attraktive og funksjonelle for folk i nærmiljøet, vil flere kunne velge tilbud sitt nærmiljø. Dermed kan flere bruke beina eller sykkel som fremkomstmiddel i større grad, og bilturer kan bli kortere.
Kommunens arbeid med de tre første spørsmålene kan du lese mer om i sluttrapport 1 og vedlegget "Lokalsenter- og knutepunktutvikling" under.
For punkt 4 valgte kommunen å fokuserte arbeidet på å konkretisere begrep og måleenheter for bærekrafts‐avtrykk i lokale og ikke‐lokale leveransesystem for mat, da Trøndelag er en stor matregion. Det ble etablert et verktøy for å vise systemiske sammenhenger mellom produksjon/konsum og eksport/import. Dynamikken mellom disse mekanismene har konkrete utslag på det reelle CO2‐avtrykket matregionen produserer. Arbeidet kan brukes som kunnskapsgrunnlag for beregning av CO2 i areal og transportplanlegging samt brukes som utgangspunkt for videre prosjektutviking. Metodikken kan benyttes på andre sektorer. Dette kan du lese mer om i sluttrapport 2 og vedlegget "Det by‐regionale perspektivet".