Klimasats-prosjekt

Elsykler og sykkelhoteller i Fåvang og Ringebu

Prosjektnavn: Elsykler og sykkelhoteller i Fåvang og Ringebu
Fylke: Innlandet (N)
Søker: RINGEBU KOMMUNE
Tilskudd: 150 000
Status: Gjennomført
Søknadsår: 2018
Type tiltak: Elsykkel, Sykkel

​Ringebu kommune skulle kjøpe inn fire elsykler, to elektriske transportsykler, og sette opp to sykkelhoteller på sentrale steder i Fåvang og Ringebu. 

Regionalt elsykkelprosjekt i Gudbrandsdalen

Prosjektet har endret seg noe underveis. Blant annet har kommunen kjøpt inn flere sykler enn planlagt. De har også inngått et regionalt samarbeid med lokalt næringsliv og nabokommuner. 

Kommunen jobbet i 2021 fortsatt med å teste syklene og samle inn erfaringer. Plassering av sykkeloppbevaring og ladestasjoner med tak basert på solceller, ligger fortsatt fram i tid i prosjektet. Dette vil kommunen komme tilbake til etter testing.

Mange gode erfaringer

  • Kommunen har valgt sykler som er godt tilpassa topografien. Det vil si kraftigere sykler med større batterikapasitet, god demping og et godt bremsesystem.
  • Med tanke på leveringer, deler og service av syklene, har det vært viktig å samarbeide med et bedriftsnettverk av eksperter på elsykler.
  • Det har fungert godt å booke syklene via en felles nettbasert plattform.
  • Syklene hentes og avleveres på avtalte punkter slik at kommunen har oversikt over syklene til enhver tid.
  • Samarbeid over kommunegrenser har vært viktig, da mange bor og jobber i ulike kommuner.

Elsykler kan erstatte bil

Elsykler øker rekkevidden til sykkelen, og gir dermed økt sannsynlighet for at sykling kan erstatte bil. Kostnaden for elsykler er fortsatt betydelig høyere enn for vanlige sykler. Mange har heller ikke erfaringer med å bruke elsykler. Både pris og erfaring er barrierer, men at flere får prøvekjøre elsykkel kan bidra til økt bruk. 

Relevante lenker