Nye Haukås skole
Fræna kommune skal bygge en ny barneskole, og har kartlagt klimatiltak for å redusere klimagassutslipp fra byggematerialer. Målet var å oppnå minst 40% reduksjon sammenliknet med et referansebygg.
I 2020 fikk kommunen Klimasats-støtte til å gjennomføre tiltakene (se lenke under).
Klimatiltak i bygget
Kommunens tidlige fokus på miljø har gjort at prosjektet har en helhetlig tilnærming. Kommunen har også hatt dialog med lokale næringsaktører, og anskaffelsen er gjennomført i to faser med samspillsmodell.
- Skolen oppføres i massivtre, andre byggematerialer med lavt klimagassutslipp, lavkarbon betong klasse B og betongmengder skal optimaliseres.
- Skolen skal bygges i passivhusstandard og ha rikelig med sykkelstativ med og uten tak. Entreprenør ser på muligheter for å optimalisere transport av materialer og avfall for å redusere antall biler, samt resirkulering av restmaterialer (blant annet isolasjon og gips).
- Det legges opp til utstrakt gjenbruk av inventar og betong fra eksisterende skole som skal rives. Prosjektet ønsker å gjenbruke mest mulig av betongen der det er mulig.
Resultater og erfaringer
Sammenliknet med et referansebygg, oppnår den prosjekterte skolen:
- en total reduksjon i klimagassutslipp på 46%,
- utslippsreduksjonen for materialer er på 37%, og
- klimagassutslippene fra materialer er redusert med minst 460 tonn CO2-ekvivalenter.
Før anskaffelsen av Nye Haukås skole var det ikke tilgjengelig lavkarbonbetong i regionen. Som en konsekvens av anskaffelsen og konkrete krav stilt i konkurransegrunnlaget har den lokale betongentreprenøren fremstilt lavkarbonklasse B. Flere erfaringer og beskrivelser av anskaffelsesprosess og klimagassberegninger finnes i sluttrapporten.