Klimasats-prosjekt
Redusert matsvinn i Kristiansand kommune
Fylke:
Agder
Søker:
KRISTIANSAND KOMMUNE, BY- OG SAMFUNNSENHETEN
Tilskudd:
417 500
Status:
Gjennomført
Varighet av prosjekt:
Mai 2020 - Des 2020
Type tiltak:
Mat
Søknad:
Tilsagn:
Rapport:
Kristiansand kommune har gjennnomført en rekke tiltak for å redusere matsvinn, både i egen drift og mot befolkningen.
Tiltak rettet mot befolkningen
- Kommunen har arrangert en rekke arrangementer for å øke bevisstheten om matsvinn, inkludert Miljøuka med temaer om matsvinn, "vrakmat" servering, og en pop-up restaurant som bruker råvarer nær utløpsdato.
- Det er sendt oppfordringer til skoler, barnehager og serveringsbransjen med informasjon og tips om hvordan man reduserer matsvinn.
- Matsvinn er inkludert i kommunens miljøsjekkliste for festivaler og arrangører, Kommuneplanen, og er et tema i arbeidet med kommunens egne Miljøfyrtårnsertifiserte virksomheter.
- Kommunen har brukt ulike kanaler, som nettsider og Facebook, for å spre informasjon om matsvinn.
Tiltak i kommunal drift
- Kommunen har jobbet for å redusere matsvinn i egen drift, for eksempel gjennom et eget prosjekt ved omsorgssentre og produksjonskjøkkenet Kjøkkenservice.
- Matsvinn er et tema ved anskaffelser, for eksempel ved inngåelse av avtale om kantinetjenester.
- Kommunen har dialog og samarbeid med leverandører som tilbyr løsninger for å redusere matsvinn.
- Matsvinn har vært et sentralt tema i kommunens skolematprosjekt.
Ønsker samarbeid
Kristiansand kommune fortsetter satsingen for å redusere matsvinn med mål om å halvere matsvinnet innen 2030, i tråd med FNs bærekraftsmål. Kommunen jobber med å forbedre statistikken for matsvinn fra husholdninger og egen drift, og ønsker seg fora for erfaringsutveksling med andre kommuner som gjennomfører lignende prosjekter.