Klimasats-prosjekt

Studentsykkelen

Fylke: Oslo
Søker: OSLO KOMMUNE BYMILJØETATEN
Tilskudd: 250 000
Status: Gjennomført
Varighet av prosjekt: Mai 2019 - Des 2020
Type tiltak: Sykkel, Sirkulær økonomi
Søknad:
Tilsagn:
Rapport:

Bymiljøetaten i Oslo kommune har sammen med Renovasjonsetaten, Universitetet i Oslo og Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, gjennomført et pilotprosjekt for å få flere studenter til å sykle. 

Hva er en Studentsykkel?

En Studentsykkel er en ombrukt, trygg og rimelig sykkel for studenter i Oslo. Syklene ble hentet fra gjenbruksstasjoner, eller donert fra studiesteder, borettslag og privatpersoner.

Etter å ha blitt satt i stand av dyktige mekanikere, ble syklene solgt på egne loppemarked for 500, 1000 eller 1500 kroner. Med på kjøpet fikk studenten lås, lys, sekk og tre måneders garanti.

Bymiljøetaten betalte 500 kroner for reparasjon og utstyr til hver solgte sykkel. Et eventuelt overskudd gikk tilbake til forhandlerne, i hovedsak sosiale aktører.

Mer enn 600 sykler har fått et nytt liv

Til sammen ble 607 sykler hentet, fikset og solgt til studenter i Oslo. Prosjektet har dermed bidratt til mindre avfall i byen, og at mange flere studenter sykler.

Ett år senere ble det sendt ut en undersøkelse til de som kjøpte en Studentsykkel. Over 90 prosent har brukt sykkelen, og sier at den har erstattet kollektivreiser og bil. Nesten alle som kjøpte en Studensykkel ville anbefalt andre studenter å kjøpe en Studentsykkel. Se flere detaljer i erfaringsrapporten og brukerundersøkelsen under.

Manglende brukthandelbevilling

En uforutsett utfordring med å selge de brukte syklene på loppemarked, var manglende brukthandelbevilling. Dette vil være viktig å få på plass for andre som har tenkt å gjennomføre liknende prosjekter.

For Studentsykkelen-prosjektet ble problemet med den manglende bevillingen løst i dialog med politiet, og prosjektet fikk dispensasjon til å holde loppmarkedene.