Klimasats-prosjekt
Klimareduksjon i veksthusnæringen
Fylke:
Rogaland
Søker:
STAVANGER KOMMUNE
Tilskudd:
350 000
Status:
Gjennomført
Varighet av prosjekt:
Jun 2020 - Aug 2021
Type tiltak:
Energi, Landbruk og skog
Søknad:
Tilsagn:
Rapport:
Stavanger kommune har kartlagt klimagassreduserende tiltak veksthusnæringen. Et av de viktigste tiltakene kommunen har sett på, er å bytte ut naturgass med biogass fra landbruket.
Barrierer og muligheter for omstilling
I tillegg til klimatiltakene, har kommunen kartlagt barrierer for omstilling til lavutslipp i veksthusnæringen.
Noen av klimatiltakene i kartleggingen:
- Et mulig klimatiltak er å bytte fra gass til strøm. Manglende kapasitet på strømnettet er en utfordring fram til nytt hovednett for regionen er på plass.
- Andre viktige, mulige kilder til fornybar energi er biogass og spillvarme, dette krever som regel samarbeid mellom flere næringer.
- Det er også mulig å redusere energiforbruket i veksthus gjennom optimal klimastyring og bruk av energigardiner, avfuktning, varmepumpe/varmeveksler, buffertank, og CO2-fangst.
Manglende lønnsomhet er en viktig barriere for flere tiltak:
- En utfordring er at de fleste klimatiltak bare er lønnsomme for gartnerier med helårsproduksjon.
- De fleste veksthusene i regionen er små, og for disse vil klimatiltak bare bli lønnsomt dersom det foretas omfattende ombygging og utviding.
- Større investeringer i klimatiltak vil per i dag ikke være lønnsomt for små og eldre veksthus. Bygging av større veksthus eller mindre energikrevende produksjon (frukt og bær) er vist til som mulighet.
- Ifølge NIBIO kan mange klimatiltak være lønnsomme for veksthus over 5000 m2.
Videre samarbeid
Kommunen ser behov for å følge opp resultatene fra forprosjektet i tett dialog med næringen og forskningsmiljøet på Særheim (NIBIO). Samhandling med fylkeskommunen har også vært viktig.
Relevante lenker