Lofoten 2030 – de grønne øyene
Det kommunale Lofotrådet, bestående av kommunene Vågan, Vestvågøy, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst, ønsker at Lofotregionen skal bidra til å redusere utslipp av klimagasser, og til omstillingen til lavutslippssamfunnet.
Lofotrådet har i dette forprosjektet definert mål og tiltak for et hovedprosjekt som skal være flerårig, regionalt og bredt forankret. Prosjektet skal sørge for grønn og bærekraftig vekst for kommunene i Lofoten. Prosjektet skal sikre at Lofoten er et attraktivt bosted, og et grønt og attraktivt reisemål for tilreisende, også i fremtiden.
Program for Lofotregionen
Forprosjektet har bekreftet at det er grunnlag for å gå videre med hovedprosjektet, i form av et program for Lofotregionen. Programmet har fått navnet "Lofoten De Grønne Øyene 2030" og kan lastes ned under.
Lofotrådet har gjennomført en rekke aktiviteter for å samle alle relevante aktører i offentlig og privat sektor i regionen. Det er tilsatt en egen klimarådgiver som skal bidra til regional fremdrift i klimaplanarbeidet i de enkelte kommunene i Lofoten. Rådgiveren skal også styrke det regionale klimasamarbeidet og utvikle prosjektet.
Kommunene opplever at forprosjektet har:
- bidratt til å få klimautslipp og det grønne skiftet høyere på agendaen i Lofoten
- avdekket et behov for et bedre kunnskapsgrunnlag, som klimaplaner, klimaregnskap og klimabudsjett
- bidratt til å systematisere klimaarbeidet i Lofoten
- gitt forståelse for at klimakrav må inn i offentlige anskaffelsesprosesser
- satt et felles regionalt mål for Lofoten som er politisk forankret i alle 6 kommuner.