Klimasats-prosjekt

Økt klima- og miljøhensyn i Søndre Land kommune

Fylke: Innlandet
Søker: SØNDRE LAND KOMMUNE
Tilskudd: 1 000 000
Status: Under gjennomføring
Varighet av prosjekt: Jun 2020 - Jan 2024
Type tiltak: Arealplanlegging, Transportplanlegging
Søknad:
Tilsagn:
Rapport:

Søndre Land kommune har hatt et fireårig klimasatsprosjekt (2020-2023) med fokus på å øke klima- og miljøhensyn i kommunens arbeid. i 2023 har kommunen blant annet:

  • Utarbeidet en Klima- og miljøstrategi: Strategien, som er basert på kommunens samfunnsplan, har som mål å redusere klimagassutslipp, forbedre miljøkvaliteten, tilpasse kommunen til klimaendringer, ta vare på naturmangfold, og fremme miljøvennlig forbruk og redusert avfall.
  • Gjennomført kampanjer: Kommunen har kjørt kampanjer for å fremme samkjøring, redusere tomgangskjøring, forbedre vannkvaliteten og redusere matsvinn. 
  • Pilotprosjekt for kildesortering: Et pilotprosjekt for bedre kildesortering ble gjennomført i rådhuset, med mål om å utvide dette til all kommunal virksomhet.
  • Politikeropplæring: Kommunestyret har fått opplæring om klima og miljø, inkludert gjennomgang av Klima- og miljøstrategien.
  • Evaluering av eksisterende planer: Kommunen har jobbet med handlingsdelen i den gjeldende klima- og energiplanen fra 2019 og vurdert klimatiltak i kommuneplanen.

Erfaringer og videre arbeid

Søndre Land kommune planlegger å følge opp tiltakene i Klima- og miljøstrategien og fortsette arbeidet med å øke klimabevisstheten blant innbyggere og ansatte. Dette inkluderer revisjon av Klima- og energiplanen fra 2019 og videre arbeid med klimatiltak i arealplanleggingen. Kommunen ser behov for en mer aktiv regional nettverksgruppe for å dele erfaringer fra lignende prosjekter.