Produksjon av biokull
Sandnes kommune har etablert et anlegg for å produsere biokull. Kommunen har tidligere fått støtte til et pilotprosjekt.
Kommunen har installert en pyrolyseenhet av typen Biomacon C400-l. Dette er samme type som benyttes i pilot-anlegget, men med fire ganger så stor kapasitet.
Anlegget er etablert på IVAR (interkommunalt selskap for vann, avløp og renovasjon som eies av 12 kommuner) sitt anlegg på Hogstad i Sandnes kommune. Biokullet vil lages av park- og hageavfall og skal blant annet erstatte torv i urban beplantning. Overskuddsvarmen fra anlegget vil brukes til å varme opp nærliggende kommunale bygg.
Sandnes kommune har samarbeidet med og utvekslet erfaringer og planer med andre aktører i arbeidet, som Stavanger kommune og Klepp kommune som også har Klimasats-prosjekter på biokull. Se lenker nederst.
Forventede resultater
Anlegget er ikke satt i drift, men kommunen forventer at det kan bidra til å redusere utslippene med 500-1000 tonn CO2-ekvivalenter årlig gjennom karbonlagring. Anlegget er forventet å produsere opptil 5 kubikkmeter med biokull per dag. En tilleggeffekt er overskuddsvarme på ca. 10 000 kWh per døgn til bruk i nærliggende bygninger.
Biokull kan bidra til å
- øke karbonfangst og -lagring,
- erstatte torv som strukturmiddel i jordblandinger og
- øke karboninnholdet i landbruksjord.