Et grønt og nytt oppvekstsenter i Røst kommune
Røst kommune har bygd et nytt oppvekstsenter hvor de gjenbrukt inventar, byggematerialer, dører, kunst og annet fra et skolebygg og en barnehage.
Kommunen anslår at prosjektet har bidratt til å redusere klimagassutslippene med 5969 CO2‐ekvivalenter.
Røst kommune satte i gang arbeidet med å skaffe oversikt over muligheter for gjenbruk, kartlegge og innhente og dele ny kompetanse i 2021 da det var stor interesse for gjenbruk av møbler og inventar til det nye oppvekstsenteret.
Det nye oppvekstsenteret med barnehage, skole, bibliotek og tannhelse åpnet i oktober 2022. Mye inventar og møbler er fra da Røst skole ble bygd i 1966. Den eldste delen av Røst skole ble bygd på 1930‐tallet, og noe av inventaret skriver seg helt tilbake til den gang.
Økt kompetanse og interesse for gjenbruk i kommunen
Gjennom prosjektet fikk kommunen muligheten til å gå grundigere til verks ved å benytte en prosjektleder. Kommunen skaffet seg også ny kompetanse på klimavennlige anskaffelser og gjenbruk. Ansatte i Røst kommune har brukt mye tid sammen med prosjektleder på å vurdere hvordan de kunne legge til rette for økt gjenbruk og ombruk av inventaret og byggematerialer fra den gamle skolen og barnehagen i det nye oppvekstsenteret. Politikere var også involvert i
diskusjonene.
Kommunen kjøpte tjenester av en lokal bedrift på øya til redesign og reparasjon av møbler og inventar samt til flytting av dette. I tillegg var det stor innsats fra kommunalt ansatte og av dugnadsfolk. Stoler som ble innkjøpt til kommunestyret på 70‐tallet, er redesignet og pusset opp og i full bruk i oppvekstsenteret nå.
Gamle hyller, bord, lamper, bilder, skilt, garderober, arkivskap, og lekeapparater har fått et nytt liv. Dette er klimamessig og økonomisk verdifullt for Røst kommune når alternativet var å kjøpe nytt og få nye produkter fraktet til øykommunen med båt.
Prosjektet har bidratt til større forståelse for klimautfordringene og for tiltak som nytter for å oppnå klimagassreduksjoner. Ansatte og politikere er etter gjennomføring av prosjektet mer motiverte for å vedta et klimabudsjett som skal integreres i økonomi‐ og handlingsplanen i kommunen.
Anbefalt prosess
Kommunen anbefaler prosessen beskrevet under til andre mindre kommuner.
- Kartlegge sammen med konsulent møbler og innvendige materialer som kan være egnet til ombruk/re‐design.
- Kartlegge hvilke behov det nye oppvekstsenter hadde for innredning.
- Kartlegge sammen med konsulent inventar/møbler som kunne gjenbrukes som var økonomisk og klimamessig fornuftig.
- Det ble utarbeidet en oversikt over kartleggingen i Excel.
- Styringsgruppen for oppvekstsenteret, formannskapet og kommunestyret var involvert i vurderingene.
- Engasjere lokalsamfunnets vekstbedrift til å re‐designe noe av møblene.
- Involvere foreldre og elever i arbeidet og jobbe sammen med dem for å innrede oppvekstsenteret.
- Evaluere underveis for å påse at tiltaket gir en varig effekt og fyller de funksjoner som er nødvendig.
- Lage en plan for bruk av overflødig inventar.
- Avslutte prosjektet, evaluere og rapportere.