Grønt hytteliv på Vestlandet
Bergen kommune har, sammen med Vestland fylkeskommune og kommunene Eidfjord, Kvam og Voss, undersøkt hvordan de kan redusere klimagassutslippene fra hyttelivet.
Kartla klimafotavtrykket og fikk forslag til tiltak
I første del av prosjektet har kommunene kartlagt klimafotavtrykket av hyttelivet, og sett på hvilke tiltak som kan redusere utslippene. Asplan Viak har estimert klimafotavtrykket til oppføring og bruk av hytter i de aktuelle kommunene og anbefalt tiltak for å redusere dette. Interessenter har gitt innspill om hvilke klimagassreduserende tiltak som er attraktive for hytteeiere og ‐utbyggere, og gjennomførbare i hyttekommunene. Rapporten "Grønt hytteliv - klimagassutslipp knyttet til bygging og bruk av fritidsboliger i Kvam, Voss og Eidfjord kommuner" er lenket opp nederst på siden.
Forankret grundig i alle kommunene
For Vestland fylkeskommune ble prosjektet forankret gjennom handlingsprogrammet (2022‐2025) for Regional plan for klima, under temaet "redusere klimafotavtrykket". Her ble prosjektet også koblet til to andre plantema: "Redusere direkte klimagassutslipp" og "sikre naturmangfold".
I Kvam er det vedtatt at rapporten skal brukes som underlag for rullering av kommuneplanens arealdel (KPA) og ny kommunedelpan (KDP) for Kvamskogen.
I Voss herad har Utval for klima og miljø tatt rapporten og framlegg til videre arbeid til orientering. Den vil bli brukt som underlag når handlingsdelen til «Vossaklima 2030» blir rullert. I tillegg er den viktig i arbeidet med å lage handlingsdelen til naturmangfoldsplanen og i forbindelse med overordnet arealstrategi og KPA.
I Eidfjord inngår rapporten som en del av kunnskapsgrunnlag for planvask ved rullering av KPA. Den vil også være en del av kunnskapsgrunnlaget i en bærekraftsanalyse for hytteområdet Sysendalen.
Tetstet ut tiltak
Kommunene Voss, Eidfjord og Kvam har prøvd ut ulike tiltak for å redusere klimafotavtrykket fra hyttelivet i sine kommuner.
Eidfjord kommune
Eidfjord har utvidet sitt eksisterende ENØK‐fond og reglement til å også gjelde fritidsboliger, for å redusere energibruken fra hyttelivet. De har også satt av tilskudd til utleieboliger for å prøve å stimulere utleiemarkedet i kommunen.
Eidfjord kommune testet også ut gratis/subsidiert buss i vinterferien og påsken 2024. Bussen gikk fra sentrum av kommunen til hytteområdene og skisenteret i Sysendalen, og korresponderte med kollektivtransport fra Bergen. Erfaringene fra tiltaket var at folk var positive til å benytte seg av tilbudet, men at det nok var for få folk som var kjent med at tilbudet eksisterte.
Kvam kommune
Kvam kommune har benyttet tiltaksmidlene til en mulighetsstudie om hvordan fortette sentrale deler av hytteområdene på Kvamskogen. I tillegg har de sett på hvordan de kan tilrettelegge for deling og unngå nedbygging av myr. Rapporten inneholder forslag til hvordan det kan bygges ut mest mulig arealeffektivt. De har også inkludert informasjon om miljøvennlig utbygging i lys av faktorer som transport og energi, og vurdert hvilke områder som bør tas ut som byggeområde i den nye kommunedelplanen for Kvamskogen.
Voss herad kommune
Voss herad har jobbet for å forbedre dagens kollektivtilbud for hyttefolk og reiselivet. Kommunen har jobbet aktivt opp mot Vestland fylkeskommune for å få bedret rutetilbudet for hyttegjester og øvrige turister i kommunen.
I en spørreundersøkelse og analyse har Voss herad undersøkt barrierer mot mer klimavennlig hyttebruk, med fokus på bruk av kollektivtransport for hytteeiere på Voss, og utleie av hytte ved ledig kapasitet. Undersøkelsen viser at det er et stort potensial for mer bruk av kollektivtransport og utleie av eksisterende enheter.
Dette vil kommunen, sammen med næringsaktørene på Voss, iverksette tiltak for å utforske. Voss har også utført en markedsundersøkelse for «lavutslippshytta». Spørreundersøkelsen om hvor vidt det var interesse for å bygge «lavutslippshytta» ble sendt til eksisterende hytteeiere. Disse hadde lav motivasjon til å svare, ettersom de allerede hadde hytte. Kommunen vil derfor spre undersøkelsen til et større og mer representativt utvalg i løpet av 2024.
Bidrar til langsiktig omstilling
Prosjektet har gitt økt bevissthet i kommunene om de uheldige klimakonsekvensene av hytteoppføring og bruk. I tillegg har kommunene fått et kunnskapsgrunnlag for hvordan de kan jobbe videre for å redusere klimaavtrykket. Klimasats førte til at kommunene selv fikk satt av midler til arbeidet og økt fokus på temaet i arbeidshverdagen. Mange av tiltakene som hyttekommunene har iverksatt, vil fortsette selv om dette prosjektet avsluttes.
Klimavennlig hytteliv-nettverk la grunnlag for arbeidet
Kommunene har også startet opp et nettverk for et mer klimavennlig hytteliv på Vestlandet. Målet er å finne gode løsninger for et mer bærekraftig hytteliv. På sikt ønsker initiativtakerne at flere av hyttekommunene på Vestlandet blir med i nettverket.