Klimagassutslippene fra arealbrukssektoren
Kongsvinger kommune ønsket å styrke det faglige kunnskapsgrunnlaget ved arealbruksendringer som kan påvirke karbonrike arealer i kommunen, og fikk derfor støtte til å verifisere innholdet i en eksisterende kartløsning for karbonrike arealer og klimagassutslipp.
Fokus på myr
Erfaringene kommunen fikk i løpet av den første fasen av prosjektet, gjorde at de valgte å snevre inn fokusområdet for prosjektet til arealkategorien myr, siden det er den mest karbonrike arealkategorien.
Høsten 2022 gjennomførte prosjektet en GIS‐analyse med hjelp fra Stange kommune. Formålet var å samle all digital informasjon som finnes om myrer på én plass. Den digitale informasjonen ble hentet fra arealressurskartet (AR5), det gamle digitale markslagskartet (DMK) og fra naturtypekartlegginger om myr i kommunen. Dette resulterte i et myrkart med all kjent informasjon så langt om myrkategorier og myrdybder.
Fylkeskommunalt klimagassregnskap fra arealbrukssektoren
Kommunen planla opprinnelig å utarbeide et klimagassregnskap fra arealbrukssektoren i Kongsvinger ved å se nærmere på arealbruksoverganger. Fylkeskommunen satte i gang et slikt prosjekt og Kongsvinger kommune ble en aktiv deltager i dette, istedenfor å kjøre et uavhengig prosjekt. Resultatet fra fylkeskommunens prosjekt gjorde at de kunne implementere dette i kommunens verktøy.
Feltarbeid ga dybdekunnskap om myrene
Kommunen samarbeidet med Høgskolen i Innlandet om feltstudier og torvanalyser av 11 strategisk utvalgte myrer. Feltarbeidet omfattet myrklassifisering, dybdemåling, uttak av torvprøver, torvanalyse og myrberegninger. Kommunen kom fram til mer presise estimater på karboninnhold enn det de hadde tilgang til tidligere.