Klimasats-prosjekt

Reduksjon av matsvinn innen Helse og velferd

Fylke: Trøndelag
Søker: LEVANGER KOMMUNE
Tilskudd: 425 000
Status: Gjennomført
Varighet av prosjekt: Mai 2022 - Nov 2025
Type tiltak: Mat
Søknad:
Tilsagn:
Rapport:
Levanger kommune har kartlagt matsvinn og tiltak innen helse og velferd. Gjennom dette prosjektet har sentralkjøkkenet og fire helseinstitusjoner gjennomført konkrete tiltak for å måle og redusere matsvinn. Prosjektet har tatt i bruk systemet REEN Control for å veie og registrere matsvinn.

Kommunen har målt og beregnet følgende:

  • Det årlige matsvinnet er redusert med 4,8 tonn, som tilsvarer en nedgang i CO2-utslipp på 30 prosent, fra oktober 2024-oktober 2025.  

Kommunen fremhever følgende erfaringer:

  • systematisk veiing og digital registrering gir godt grunnlag for oppfølging
  • tydelige mål og jevnlig oppfølging skaper engasjement
  • visualisering av data (f.eks. co₂-ekvivalenter) gjør det lettere å kommunisere effekten
  • samarbeid mellom kjøkken og omsorgspersonell er avgjørende for å lykkes
Relevante lenker