Klimasats-prosjekt

Reduksjon av matsvinn innen Helse og velferd

Fylke: Trøndelag
Søker: LEVANGER KOMMUNE
Tilskudd: 425 000
Status: Gjennomført
Varighet av prosjekt: Mai 2022 - Nov 2025
Type tiltak: Mat
Søknad:
Tilsagn:
Rapport:
Levanger kommune har fått Klimasats-støtte til et prosjekt for å redusere matsvinn ved sentralkjøkkenet og fire institusjoner/omsorgssentre. Prosjektet har tatt i bruk systemet REEN Control for å veie og registrere matsvinn, med mål om å redusere klimagassutslipp fra matsvinn med 20 prosent innen juni 2025.
 

Kommunen har målt og beregnet følgende:

  • gjennomsnittlig matsvinn: 970 kg per måned
  • årlig matsvinn: 11 656 kg
  • co₂-utslipp knyttet til matsvinn: 3 400 kg per måned
  • forventet årlig utslippsreduksjon ved 20 % reduksjon: 7 805 kg co₂
  • langsiktig mål: 50 % reduksjon i matsvinn innen 2030

Kommunen fremhever følgende erfaringer:

  • systematisk veiing og digital registrering gir godt grunnlag for oppfølging
  • tydelige mål og jevnlig oppfølging skaper engasjement
  • visualisering av data (f.eks. co₂-ekvivalenter) gjør det lettere å kommunisere effekten
  • samarbeid mellom kjøkken og omsorgspersonell er avgjørende for å lykkes
Relevante lenker