Klimasats-prosjekt
Reduksjon av matsvinn innen Helse og velferd
Fylke:
Trøndelag
Søker:
LEVANGER KOMMUNE
Tilskudd:
425 000
Status:
Gjennomført
Varighet av prosjekt:
Mai 2022 - Nov 2025
Type tiltak:
Mat
Søknad:
Tilsagn:
Rapport:
Levanger kommune har kartlagt matsvinn og tiltak innen helse og velferd. Gjennom dette prosjektet har sentralkjøkkenet og fire helseinstitusjoner gjennomført konkrete tiltak for å måle og redusere matsvinn. Prosjektet har tatt i bruk systemet REEN Control for å veie og registrere matsvinn.
Kommunen har målt og beregnet følgende:
- Det årlige matsvinnet er redusert med 4,8 tonn, som tilsvarer en nedgang i CO2-utslipp på 30 prosent, fra oktober 2024-oktober 2025.
Kommunen fremhever følgende erfaringer:
- systematisk veiing og digital registrering gir godt grunnlag for oppfølging
- tydelige mål og jevnlig oppfølging skaper engasjement
- visualisering av data (f.eks. co₂-ekvivalenter) gjør det lettere å kommunisere effekten
- samarbeid mellom kjøkken og omsorgspersonell er avgjørende for å lykkes
Relevante lenker