Klimasats-prosjekt
Karbonrike arealer i sjø, kartlegging og bevaring
Fylke:
Rogaland
Søker:
STAVANGER KOMMUNE
Tilskudd:
350 000
Status:
Gjennomført
Varighet av prosjekt:
Apr 2023 - Aug 2024
Type tiltak:
Arealplanlegging
Søknad:
Tilsagn:
Rapport:
Stavanger kommune har gjennomført en kartlegging av organisk karbon på sjøbunnen i kommunen. Målet med arbeidet, som ble uftørt av Norges geologiske undersøkelse (NGU), var å øke kunnskapen om karbonrike sedimenter og karbonutslipp i sjøområdene. Resultatene skal brukes som grunnlag for å utarbeide oppdaterte arealplaner i sjø, slik at kommunen kan bidra til å bevare kystområdenes funksjon som karbonlager.
83 000 tonn organisk karbon lagret i de øverste ti centimeterne
- Mengde karbon: Det er funnet omtrent 83 000 tonn organisk karbon i de øverste ti centimeterne av sjøbunnen i det kartlagte området.
- Labilt karbon: Omtrent 25 000 tonn av dette er labilt organisk karbon, som brytes ned raskt og kan føre til karbonutslipp ved menneskelig aktivitet.
- Lagring av karbon per år: Med utgangspunkt i en gjennomsnitts lagring av karbon på 44,6 gram per kvadratmeter per år, estimerer kommunen at det avsettes 2163 tonn organisk karbon hvert år, i området som ble undersøkt.
Ytterligere kartlegging og bruk av juridiske verktøy
Framover ser kommunen for seg å fortsette kartleggingen for å få bedre kunnskap om karbondynamikken i kystsonen. På lengre sikt ønsker kommunen å benytte juridiske redskaper til å bevare labilt karbon i kystsonen.