Sirkulær hjelpemiddelforvaltning
Asker kommune har gjennomført et forprosjekt hvor de har kartlagt og utforsket sirkulær forvaltning av hjelpemidler gjennom reparasjon, ombruk og materialgjenvinning.
Kommunen har også gjennomført en pilot der kommunens arbeidssentre har utført vedlikeholdsoppdrag for hjelpemiddeltjenesten.
Kartleggingen ble gjennomført av konsulentselskapet Norwaste. Oppdraget tar for seg dagens system, identifiserer beste praksis og foreslår tiltak for å øke ombruk og materialgjenvinning av hjelpemidler i Asker. Se egen rapport nederst.
Kommunen har estimert at det årlig kastes 5,8 tonn hjelpemidler hvor 95 prosent av dette er egnet for materialgjenvinning, og at det i gjennomsnitt spares 8,4 kg CO2e per kilo hjelpemiddel som ombrukes, og 4 kg CO2e per kilo som materialgjenvinnes. Reelt CO2e per kilo vil avhenge av hjelpemidlets materialer og produksjonsprosess og estimatene inneholder usikkerheter og må brukes forsiktig.
Kommunen har vurdert potensiale for å redusere transporten og transportutslipp, men dagens transport er vanskelig å endre uten å redusere frekvens på leveringer. Den største muligheten for å redusere transporten er identifisert ved å samlokalisere hjelpemiddeltjenesten, ergo‐ og fysioterapi, som kommunen har estimert vil utgjøre en reduksjon på 4800 km i året.
God kontroll på innkjøp er identifisert som et sentralt premiss for sirkulariteten, og en mulighet for forbedring. Det er nødvending med rutiner som sikrer at det stilles krav om at hjelpemidlene kommunen kjøper er laget for å vare lenge og kan repareres, samt at materialene er egnet for gjenvinning ved endt bruk.
Kommunen peker på flere områder de skal jobbe med for å følge opp prosjektet. De skal se videre på samarbeid med arbeidssentrene, bedre informasjon om riktig tilbakelevering av hjelpemidler, digitalisering og rapportering, tilgang til areal og samlokalisering av tjenester, og vurdere egenandel eller gebyr for midlertidig lån av hjelpemidler.