Mat, klima og matsvinn i kommunale kjøkken
Ringerike kommune skal sammen med flere kommuner tilby mer klimavennlig mat og redusere matsvinn i helse- og omsorgssektoren. Flere kommuner har meldt seg på prosjektet i etterkant av at søknad ble sendt inn. Opprinnelig var disse kommunene med på søknaden: Ringerike, Asker, Bærum, Ullensaker, Krødsherad, Lillestrøm, Lørenskog, Aurskog-Høland, Nittedal og Drammen. Nå har i tillegg Modum, Gjøvik, Jevnaker, Eidsvoll og Gol meldt seg på prosjektet.
Hva er gjort i prosjektet til nå
Overordnet:
- Prosjektleder er ansatt. Ringerike er vertskommune for prosjektet, men prosjektlederen jobber for Kommunenettverk for klimaomstilling som er et samarbeid mellom 24 kommuner på tvers av Buskerud, Akershus og Innlandet.
- Kartlegging av status, behov og ønsker for prosjektet knyttet til matsvinn og klimajustering av menyer i alle kommuner og deltagende institusjoner.
- Startet implementering av prosjektet i de ulike institusjonene.
Matsvinn:
- Utviklet veileder til matsvinnmåling for sykehjem, storkjøkken og kantiner.
- Utviklet ressurser som følger veilederen som informasjonsplakat for prosjektet, veiedagbok, plakater til å henge opp på veiestasjoner, mal for handlingsplan.
- Utviklet rapporteringsskjema for matsvinn med resultatmål: matsvinn i kg, matsvinn per spisegjest, råvarekostnad, kostnader inkl. sosiale kostnader og CO2 utslipp (for sykehjem, kantine og storkjøkken).
- To oppstartswebinarer for matsvinnansvarlige i prosjektet og i institusjonene.
- Prosjektleder har besøkt 15 sykehjem for befaring og oppstartsmøte med de ansatte for å informere grundig om prosjektet.
- Veiing er igang.
Klimaberegning av menyer:
- Klimakalkulator implementeres høsten 2025
- Inngått samarbeidsavtale med Rise og Matilda for å ta i bruk Matilda sin klimamodul (10 av de 15 deltagende kommuner har Matilda fra før).
- I fasen der lisensavtaler med Rise klimadatabase skal signeres av alle 15 deltagende kommuner. Arbeidet forventes å være gjennomført i løpet av september/ oktober 2025.
- Opplæring av ressurspersoner som bruker klimakalkulatoren vil skje i løpet av okt-des 2025.
Erfaringer så langt
Erfaringen så langt viser at det er helt avgjørende å ha en prosjektleder som kan jobbe fulltid med prosjektet. Det er også en fordel at prosjektleder har ernæringsfaglig kompetanse, noe som gir kredibilitet i møte med institusjonene.
Prosjektet har fått oppmerksomhet og interesse blant flere kommuner og aktører, samt i ernæringsfagmiljøet. Flere ønsker å bygge videre på erfaringene.