Siden Klimasats ble etablert i 2016, har ordningen og effekter av ordningen blitt evaluert i ulike sammenhenger. Her har vi samlet de mest sentrale evalueringene og andre rapporter om Klimasats.
Rapporten evaluerer effekten av Klimasats-tildelingene 2016 – 2022. Den gir detaljert informasjon om prosjekttypene som har fått støtte, hvorfor de er prioritert, hvilke utslippskilder som påvirkes, og hvilke roller kommunene benytter i arbeidet. Rapporten gir også informasjon om prosjektenes bidrag til omstilling, blant annet gjennom en rekke eksempler.
På oppdrag for DFØ og Miljødirektoratet har Menon Economics evaluert Klimasats-støtte til systematisk arbeid med klimakrav i anskaffelser i kommunal sektor. Menon vurderer at støtten treffer et behov, trolig utløser addisjonell aktivitet og fører til flere grønne anskaffelser i prosjektperioden for de enkelte tilskudd. Flere har i større grad tatt i bruk DFØs eksisterende veiledningsmateriale i løpet av prosjektperioden, og flere har utviklet egne veiledere som i noen grad overlapper de eksisterende.
På oppdrag fra Miljødirektoratet har Civitas, Cicero senter for klimaforskning, Senter for utvikling og miljø (SUM) og Insam vurdert klimaeffekten av tiltak i Klimasats-ordningen på kort og lang sikt.
Menon Economics evaluerte støtteordningen løpende over tre år. Som grunnlag har Menon blant annet gjennomført flere spørreundersøkelser og dybdeintervjuer med ansatte i kommunene.
Regjeringens gjennomgang av støtteordningene i klimapolitikken. Hensikten var å få kartlagt i hvilken grad klimabegrunnede støtteordninger er kostnadseffektive og hensiktsmessig innrettet, og anbefale eventuelle forbedringer. Prosjektet er utført på oppdrag for Finansdepartementet og Klima- og miljødepartementet.
På oppdrag fra Miljødirektoratet skrev Cicero senter for klimaforskning, Civitas og Vestlandsforskning i 2018 en rapport om hvordan kommunene kan bidra til at Norge kan oppfylle nasjonale klimamål.
Grønne offentlige anskaffelser skal bidra til å nå Norges klimamål. Riksrevisjonens undersøkelse viser at myndighetene ikke bruker innkjøpsmakten godt nok. Klimasats-ordningen som virkemiddel for grønne offentlige anskaffelser ble undersøkt som del av Riksrevisjonens arbeid. Klimasats-støtte til systematisk arbeid med klima i anskaffelser er rettet inn mot følgende konklusjoner i Riksrevisjonens rapport: 1) Offentlige oppdragsgiveres anskaffelsespraksis bidrar ikke i stor nok grad til å minimere miljøbelastningen og fremme klimavennlige løsninger. 2) Mange offentlige oppdragsgivere mangler en helhetlig tilnærming for å ivareta klima- og miljøhensyn i anskaffelser. 3) Det er utarbeidet et omfattende veiledningsmateriell om grønne offentlige anskaffelser, men det er behov for å gjøre det mer brukervennlig og kjent.
Rapport om små distriktskommuners deltakelse i innovasjonsvirkemidler, skrevet av Telemarksforskning på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet. Klimasats-ordningen er et av virkemidlene som er vurdert i rapporten.